Gemeente Tilburg

Datum
27 september 2004

Succesvolle duale trajecten inburgering voortgezet

127 deelnemers pilot duale trajecten in het zonnetje gezet

Wethouder Gon Mevis van Minderhedenbeleid heeft vanmorgen inburgeringscertificaten uitgereikt aan 127 deelnemers van de pilot 'duale trajecten inburgering'. In deze pilot, die eind 2003 gestart is met 145 oudkomers, stonden naast taalonderwijs voor het eerst ook de thema's maatschappelijke participatie of ouderschapsparticipatie centraal. Mevis: "Met de certificaten spreken we onze waardering uit voor de deelnemers, die de cursus met grote inzet en enthousiasme hebben afgerond. Voor de gemeente Tilburg was het een nieuwe vorm van inburgeren en de resultaten zijn zeer bemoedigend. De duale trajecten bieden de deelnemers de kans om beter te functioneren in de eigen leefomgeving en leveren daardoor ook een positieve bijdrage aan de multiculturele samenleving. We zijn dan ook van plan om ze structureel voort te zetten." Het college bespreekt binnenkort de nieuwe contracten met de uitvoerende instellingen.

Praktijkgerichte duale trajecten
Tot voor kort werden inburgeringscursussen gekenmerkt door de nadruk op de Nederlandse taal. Hierdoor werd vaak onvoldoende rekening gehouden met de leefwereld van de inburgeraars. Het Nederlands dat zij leren moet vooral gaan over de dagelijkse praktijk en in de praktijk worden toegepast. Daarom zijn de duale trajecten in het leven geroepen, waarbij Nederlands en een praktijkcomponent tegelijkertijd en elkaar beïnvloedend worden aangeboden. In de pilot stonden naast taalonderwijs de thema's maatschappelijke participatie of ouderschapsparticipatie centraal.

Pilot 2003-2004
De pilot duale trajecten is eind 2003 in samenwerking met de volgende taalaanbieders in gang gezet: Centrum Buitenlandse Vrouwen (waarvan 2 groepen i.s.m. AKWAmarijn en Brevo Markant), Stichting Experimenten Werkgelegenheid, ROC Midden-Brabant (i.s.m. basisschool Thomas More en Bredeschool Stokhasselt), INTOP (op basisschool Abu El Chayr), Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk en Palet (i.s.m. Wijkcentrum 't Sant). 84 deelnemers volgden de component ouderschapsparticipatie, 61 de maatschappelijke participatie. Uiteindelijk hebben 127 deelnemers de cursus in juli 2004 afgerond. Het aanwezigheidspercentage was groot en zowel gemeente, uitvoeringspartners als deelnemers hebben aangegeven enthousiast te zijn over deze vorm van inburgering. Daarbij is geconstateerd dat het belangrijk is om gebruik te maken van wijkorganisaties en (brede) scholen, zodat de deelnemers ook daadwerkelijk in de Tilburgse samenleving worden ingebed.

Structurele voortzetting
Gezien de goede resultaten van de pilot gaat de gemeente door met duale trajecten. De gemeente is met verschillende partijen in gesprek om het komend schooljaar nog eens 257 oudkomers (141 ouderschapsparticipatie en 116 maatschappelijke participatie) te laten deelnemen aan duale inburgeringstrajecten. Binnenkort neemt het college een besluit over de nieuwe contracten.

Voor de pers:
Esy Hoek, telefoon 013-542 88 35;
Frans-Jan Lathouwers, telefoon 013-542 88 91.


---- --