Het breken van de kracht die quarks opsluit
Promotie Natuurkunde
maandag 27 september 11.00 uur
Kerndeeltjes bestaan uit quarks. Door de uitwisseling van gluonen is er tussen de quarks een sterke interactie, waardoor de protonen en neutronen van de kern bijeenblijven. Sterkte-kracht neemt toe bij het vergroten van de afstand, dus zijn de quarks altijd dicht bij elkaar. Dit fenomeen heet quark-opsluiting. Door middel van de botsingen in de deeltjesversnellers wordt gekeken of de kracht die de quarks opsluit gebroken kan worden. Als er veel kerndeeltjes gecomprimeerd worden in een botsing neemt de kracht af, en daarom zou het in theorie mogelijk zijn om de opsluiting te breken. De staat waarin de quarks niet gegroepeerd zijn, heet quark-gluon plasma. Om vast te stellen of het plasma daadwerkelijk is ontstaan in de experimenten, is kennis nodig over het gedrag van de verschillende plasmadeeltjes, die ontstaan zijn in de botsing. Een van de manieren om dit te bestuderen is een effectieve theorie te formuleren die vanaf het begin rekening houdt met de belangrijkste processen die zich in het plasma voordoen bij het botsen. Alejandro Arrizabalaga bestudeerde een effectieve theorie die gebaseerd is op de grootheid 2PI effective action.
A.X. Arrizabalaga Uriarte: Quantum field dynamics and the 2PI effective action. Promotoren zijn prof. dr. Ch.G. van Weert en prof. dr. J. Smit.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam