Nr.123
27 september 2004
Rotterdam gaat voor sterke kunstsector, toegankelijk voor een breed publiek
College presenteert cultuurplan 2005 - 2008
Het College wil sterke, goed functionerende kunst- en cultuurinstellingen in stand houden. De gevestigde kunstinstellingen moeten daarbij meer oog hebben voor kleinschalige, vernieuwende initiatieven in de stad en deze steunen. Continuïteit en vernieuwing kunnen op deze manier hand in hand gaan. Het bereiken van een breder publiek door middel van een breed en gevarieerd cultuuraanbod blijft daarnaast de komende jaren een belangrijke prioriteit voor het College. Kunsteducatie en de ontwikkeling van de Lokale Cultuurcentra moeten dan ook verder worden uitgebreid. Aandacht voor nieuwe generaties en nieuwe doelgroepen, zoals jongerencultuur en de doorstroming van amateur-talent, is essentieel. Tegen deze achtergrond presenteert het College vandaag haar Cultuurplan 2005-2008 met daarin de verdeling van de structurele subsidies.
In totaal 125 kunstinstellingen en culturele organisaties hebben bij elkaar voor E 55 miljoen aan subsidies aangevraagd. De Rotterdamse Kunststichting (RKS) heeft op 1 mei 2004 over 80 aanvragen een positief advies afgeven aan het College van B&W. De som van de totale adviezen van de RKS bedroeg circa E 1 miljoen meer dan de E 35,8 miljoen die het College begroot heeft voor structurele subsidies. Het College heeft het merendeel van de adviezen van de RKS overgenomen, daarbij deelt het College veelal ook de onderbouwing van de RKS. In een aantal gevallen is het College echter afgeweken van de adviezen van de RKS. Twee overwegingen staan voor het College bij deze afwijkingen centraal. Op de eerste plaats beleidsinhoudelijke argumenten, waarbij de uitgangspunten van het College leidend zijn geweest. Op de tweede plaats heeft de beperkte budgettaire ruimte tot gevolg dat niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd. Door deze beperkte middelen is het voor het College ook niet mogelijk de negatieve adviezen voor Rotterdamse instellingen van de Raad voor Cultuur te compenseren.
Afwijkende subsidies
Voor een aantal aanvragen heeft het College besloten positief af te wijken van de voorstellen van de RKS. Zo krijgt debatpodium Arminius in tegenstelling tot het advies wel een subsidie van E 80.000. De Laurenscantorij wordt wel structureel gesubsidieerd voor een bedrag van E 59.000. Het Nederlands Fotomuseum ontvangt structureel E 150.000 extra, daarnaast heeft ook het Rijk besloten E 200.000 extra subsidie voor dit instituut te verlenen. Een hoger bedrag wordt ook gereserveerd voor de SKVR; hier wordt de subsidie voor volgend jaar vastgesteld op E 9.719.000. Het Jeugdtheater Hofplein krijgt een hogere subsidie dan de RKS heeft voorgesteld en blijft daarmee op het huidige niveau van E 1.360.000. Ook zal het Oorlogsverzetsmuseum Rotterdam structureel een subsidie ontvangen van E 88.000.
In verband met de beperkte budgettaire ruimte heeft het College besloten om een aantal instellingen een lagere subsidie toe te kennen dan de RKS heeft geadviseerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Onafhankelijk Toneel en Instituut voor de instabiele media V2_.
Tenslotte wil het College een aantal instellingen géén structurele subsidie (meer) verlenen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld dansgezelschap Rogie & Company, stichting CELL en Vivid Vormgeving.
Subsidies slechts vastgesteld voor één jaar
Op dit moment is het ROTS-project (Rotterdam Organisatie Taken en Subsidies) in het kader van de gemeentelijke bezuinigingen nog volop in gang. Dit najaar komt de commissie Van Middelkoop met een advies over de noodzakelijke bezuinigingen in de gemeente Rotterdam. Het is nu nog niet bekend wat de gevolgen van deze bezuinigingen zullen zijn voor de cultuurbegroting. Hierdoor kan het College de subsidies voor het Cultuurplan slechts voor één jaar vaststellen.
Verdere besluitvorming
Het budget voor het Cultuurplan zal bij de begrotingsbehandelingen van de gemeenteraad op 9 en 11 november worden behandeld. Het College zal hierna een besluit nemen over de toekenning van de structurele subsidie in de culturele sector.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam