Ingezonden persbericht

Persbericht

27 september 2004

Aanzienlijke kostenbesparing door mechanisch straten

De roep om de fysieke belasting van bouwvakkers te verminderen door inzet en gebruik van hulpmiddelen valt al jaren te beluisteren. Vermindering van fysieke belasting is ook een van de kernthema's van het Arboconvenant Bouw dat wordt uitgevoerd onder de projectnaam WERKGOED. Met het oog daarop heeft WERKGOED door TNO Arbeid concrete instrumenten laten ontwikkelen om het werk voor straatmakers te verlichten. Deze hebben hun beslag gekregen in het rekenprogramma GOEDSTRAATWERK.

TNO Arbeid heeft een aantal kosten/batenberekeningen gemaakt van het gebruik van machines bij straatwerk en deze vervolgens omgezet in dynamische modellen. TNO Arbeid is niet over één nacht ijs gegaan en heeft de ontwikkelde modellen eerst uitvoerig laten testen door leden van de brancheorganisaties OBN en Vianed. De kosten/batenanalyses in het rekenprogramma GOEDSTRAATWERK zijn mede daardoor bijzonder gebruiksvriendelijk.

Proef op de som

Uit de eerste analyses in de praktijk blijkt dat inzet en gebruik van mechanische hulpmiddelen een besparing tot maar liefst 38% kan opleveren. Deze modellen zijn nu beschikbaar voor de branche. Bestratingsbedrijven kunnen met behulp daarvan zelf hun cijfers en kengetallen invoeren in het eenvoudige spreadsheetprogramma Excel. Voordeel is dat ze dan met eigen ogen kunnen zien wat het kostenvoordeel is dat machinaal werken - dus inzet en gebruik van hulpmiddelen - hen per vierkante meter oplevert.

Succesvolle introductie

Het rekenprogramma GOEDSTRAATWERK is geïntroduceerd op de Dag van de Straatmaker. Deze dag is voor de tweede keer georganiseerd en opnieuw bij SBW in Harderwijk. Bezoekers konden in de stand van WERKGOED demonstraties van het programma bijwonen en daar was veel belangstelling voor. Tevens kregen zij een cd-rom met het programma uitgereikt. Vanaf 25 september is het programma ook gratis via www.werkgoed.nl (knop 'bukken en tillen) te downloaden en op de eigen pc te installeren. Een cd-rom kan ook worden besteld via info@werkgoed.nl.

Arboconvenant Bouw

WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee AVBB, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Doelstellingen van WERKGOED zijn minder bukken en tillen, minder blootstelling aan kwartsstof en oplosmiddelen en een betere organisatie van bouwprojecten.

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie over WERKGOED kunt u kijken op www.werkgoed.nl of contact opnemen met communicatieadviesbureau DeJong&Verder, tel. (0344) 65 25 20, info@dejongev.nl.

Van de Dag van de Straatmaker is een foto-impressie te zien op www.obn.nl.