Door de ogen van Sabrina en Hassen
De Vaderlandse Geschiedenis in 84 tekeningen vastgelegd door twee Tunesische kinderen
27 september 2004 tot en met 20 februari 2005
In het kader van het 25-jarig jubileum is van 27 september 2004 tot en met 20 februari 2005 is in het Verzetsmuseum Friesland de tentoonstelling 'Door de ogen van Sabrina en Hassen' te zien.
Bij wijze van inburgeringcursus hebben zij de vaderlandse geschiedenis vastgelegd in 84 tekeningen.
Sabrina (1990) en Hassen (1991) zijn in Tunesië geboren en hebben een Nederlandse moeder en een Tunesische vader. De eerste jaren van hun leven hebben ze bij familie in Tunesië doorgebracht. Ze werden daar opgevoed volgens de in Tunesië geldende zeden en spraken uitsluitend Arabisch. Hun ouders waren in die jaren druk bezig om in Nederland een bestaan op te bouwen.
De beide kinderen zijn in 1996 naar Nederland verhuisd om samen met hun vader en moeder als gezin verder te leven.
Vader Bouazza wilde dat zijn kinderen volwaardig deel uit zouden maken van hun nieuwe vaderland daarvoor organiseerde hij een intensieve inburgeringcursus voor de kinderen. Ze leerden met de atlas erbij Nederland kennen om vervolgens via een rondreis langs alle provinciehoofdsteden het geleerde met eigen ogen te aanschouwen. Opvallend was het uit het hoofd leren van alle vijftien coupletten van het Wilhelmus, een vaardigheid die maar weinig Nederlanders hun kunnen nadoen.
Voor het bestuderen van de Vaderlandse geschiedenis bedacht vader Bouazza het tekenproject. Aan de hand van geschiedenisboeken, encyclopedieën en naslagwerken werden veertig hoogtepunten van de vaderlandse geschiedenis zowel door Sabrina als Hassen in beeld gebracht.
De tachtig tekeningen behandelen onderwerpen als de Germanen, de Romeinen in Nederland, Karel de Grote, plunderingen door de Noormannen, de Tachtigjarige oorlog, de Gouden Eeuw, Lodewijk Napoleon koning van Nederland, Koning Willem II, de Eerste Wereldoorlog, Nederland lid van de Verenigde Naties en als laatste tekening het Wilhelmus.
Speciaal voor de tentoonstelling in het Verzetsmuseum maakten de kinderen vier extra tekeningen over de Tweede Wereldoorlog. Bij het tekenen lieten ze zich leiden door de vier thema's die in het Verzetsmuseum centraal staan: aanpassen, verzet, collaboratie en vervolging.
Het resultaat van deze rondreis door het verleden van Nederland levert een serie schoolplaten in zakformaat op gemaakt door kinderen voor wie vrijwel alles wat ze hoorden en zagen nieuw en onbekend was. Die achtergrond geeft een bijzondere dimensie aan de tekeningen
Het is juist dat aspect dat de tentoonstelling doet passen in het 25 jaar jonge Verzetsmuseum, dat gaat 'over een oorlog van gisteren maar een museum van morgen wil zijn'.
De tentoonstelling 'Door de ogen van Sabrina en Hassen' wordt op maandag 27 september 2004 om 16.00 geopend door de heer drs. M.P. van Gastel, directeur-generaal Maatschappelijke Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
----------
Voor nadere informatie en illustratiemateriaal kunt u contact opnemen met de heer G. Koopmans, directeur van het Verzetsmuseum Friesland, telefoonnummer 058 2120111.
De expositie 'Door de ogen van Sabrina en Hassen' is onderdeel van het programma ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Verzetsmuseum Friesland.