Gemeente Amsterdam

Integriteitstoets Bibob werkt in Amsterdam
24 september 2004 - Marleen Nieuwenhuis

De burgemeester en het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam Centrum hebben voor het eerst (tien) vergunningen geweigerd c.q ingetrokken op grond van de wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het gaat om vergunningen die nodig zijn voor de exploitatie van vijf horecagelegenheden. Al eerder werden op grond van de wet Bibob door de stadsdelen Centrum en Oud-Zuid aan horeca exploitanten extra voorwaarden gesteld op het gebied van een transparante bedrijfsvoering of financiering, voordat werd overgegaan tot vergunningverlening.

De wet Bibob is een jonge wet die gemeentebesturen een extra instrument geeft om te voorkomen dat een gemeente criminele activiteiten mogelijk maakt - bijvoorbeeld door het verlenen van vergunningen. Als er feiten en omstandigheden zijn, die doen vermoeden dat een vergunning mede gebruikt wordt of zal worden om strafbare feiten te plegen, dan kan een gemeente die vergunning weigeren of intrekken. Dat kan ook als het vermoeden bestaat dat er sprake is van uit criminaliteit verkregen geld. Concreet kan het gaan om het tegengaan van witwassen, het misbruiken van ondoorzichtige financiële constructies of deelname aan een criminele organisatie.

In Amsterdam is de wet Bibob in eerste instantie toegepast op vergunningen voor de horeca- en prostitutiebranche. Sinds 1 september jl. wordt de wet ook toegepast op bepaalde milieuvergunningen. Volgend jaar komen andere in de wet genoemde sectoren (aanbesteding, bouw en subsidie) aan de beurt.

Om te kunnen beoordelen of er sprake is van verwevenheid met criminaliteit worden sinds de wet Bibob door de gemeente extra gegevens gevraagd aan ondernemers in de horeca- en prostitutie branche. De gegevens betreffen vooral de zeggenschapstructuur en de financiering van de onderneming. Ondernemers moeten ook een `verklaring van goed betalingsgedrag' van de Belastingdienst inleveren. Als er na het onderzoek van de gemeente nog vragen blijven over de integriteit van de ondernemer, kan de gemeente advies vragen aan het landelijk Bureau Bibob. Dit Bureau is bevoegd kennis te nemen van informatie van ondermeer de Belastingdienst, politie en justitie. Deze eerste weigeringen/intrekkingen in Amsterdam zijn gebaseerd op advies van dit landelijk bureau. Toepassing van de wet Bibob maakt onderdeel uit van het Amsterdamse beleid de (georganiseerde) criminaliteit ook met bestuurlijke middelen tegen te gaan.

De eerste besluiten zijn genomen; in een aantal stadsdelen zijn nog onderzoeken gaande. Daarnaast bestaat bij verschillende stadsdelen de indruk, dat van de uitgebreide vragenlijst en de mogelijkheid dat onderzoek wordt gedaan, een preventieve werking uitgaat. Zo ziet in sommige gevallen de ondernemer zelfs af van het aanvragen van een vergunning.

pb-158

© Gemeente Amsterdam