Ingezonden persbericht


Greenpeace blij met Europees verbod op weekmakers in speelgoed

De Nederlandse regering heeft er eindelijk na vijf jaar voor kunnen zorgen dat de Europese Unie het tijdelijke verbod op het gebruik van ftalaten in kinderspeelgoed en kinderverzorgingsproducten heeft omgezet in een definitief Europees verbod. Greenpeace is zeer verheugd met het verbod op de ftalaten DEHP, DBP, BBP. Dit is een eerste stap om stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu definitief uit producten te weren.

Ftalaten, beter bekend als weekmakers, worden gebruikt om speelgoed van PVC zacht en buigzaam te maken, maar zitten bijvoorbeeld ook in cosmetica en vinyl vloerbedekking. Van ftalaten is bekend dat zij uit het product lekken en zo in het milieu terechtkomen. Onderzoek bij mens en dier heeft aangetoond dat blootstelling kan leiden tot verstoring van de hormoonhuishouding, lever- en nierbeschadigingen, verstoringen van de voortplanting en zelfs tot kanker. In 1997 startte Greenpeace een campagne tegen het gebruik van zacht PVC in kinderspeelgoed. Dit leidde uiteindelijk tot een eerste tijdelijk verbod op het gebruik van ftalaten in kinderspeelgoed in Europa.

Zodra de wet van kracht wordt, mogen er in Europa geen kinderspeelgoed of kinderverzorgingsproducten verkocht worden waarin deze ftalaten zijn verwerkt. Helaas ligt er alleen een verbod op de meest bekende ftalaten. De drie varianten DINP, DIDP en DNOP zijn nog niet opgenomen in het verbod en mogen nog steeds gebruikt worden in speelgoed en verzorgingsproducten voor kinderen boven de drie jaar. Daarnaast komen ftalaten in nog veel meer consumentenproducten voor, net als vele andere schadelijke stoffen. Er is daarom dringende behoefte aan een streng Europees chemicaliënbeleid met een verbod op de productie en het gebruik van schadelijke stoffen. Deze REACH wetgeving (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) waarover het Europese parlement zich op dit moment buigt, zal er voor moeten zorgen dat de industrie overstapt op onschadelijke alternatieven.

"We zijn blij dat de Europese Commissie tot een definitief besluit is gekomen. De Europese kinderen zijn nu eindelijk beschermd tegen deze schadelijke stoffen", zegt Bart van Opzeeland, campaigner giftige stoffen bij Greenpeace. "Een aantal winkelketens en producenten, zoals H&M, Ikea en Samsung, hebben al toegezegd dat zij alle schadelijke stoffen inclusief PVC en ftatalaten uit hun producten zullen weren. Zij lopen hiermee ver vooruit op het nieuwe Europese chemicaliënbeleid en laten hiermee zien dat het geen enkel probleem is om schadelijke stoffen te vervangen door onschadelijke alternatieven."

Greenpeace publiceert binnenkort het rapport waarin de resultaten van het bloedonderzoek bekend worden gemaakt. Dit voorjaar is prof. dr. P.J.J. Sauer van het Academisch Ziekenhuis Groningen in opdracht van Greenpeace een onderzoek begonnen naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in het menselijk bloed, waaronder ftalaten.

Kijk op www.greenpeace.nl voor meer informatie over giftige stoffen.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.