Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
Muntententoonstelling geeft interessante kijk op ontwikkeling Arubaanse economie
HET MUNTENMUSEUM: MEER DAN EEN MUNTENCOLLECTIE
Aruba, 24 september 2004 - Aan de hand van een muntendeskundige neemt het Arubaanse Muntenmuseum haar bezoekers mee op een boeiende reis door de ontstaansgeschiedenis van Aruba. De monetaire ontwikkeling van het eiland levert niet alleen een prachtige muntencollectie op, maar geeft bovendien inzicht in de evolutie van de Arubaanse economie en haar geld. Een tijdsreis in een prachtig nieuw gebouw die de moeite waard is voor jong en oud.
Bezoekers van het Muntenmuseum worden ontvangen door een muntendeskundige die hen meeneemt op een interessante tijdsreis door het museum. In verschillende toonzalen worden munten getoond die een bepaalde periode uit de geschiedenis van Aruba illustreren. Zo geeft de eerste toonzaal informatie over het hedendaagse Aruba en de gevolgen van de Status Aparte na de afscheiding van de Nederlandse Antillen in 1986. Van de ontwerper van het Arubaanse muntgeld tot de laatste gemaakte herdenkingsmunt en van de familietraditie van muntenverzamelaars op het eiland tot de oprichter van het museum Juan Mario Odor.
Diversiteit
Vitrines in de tweede zaal vormen een tijdslijn die begint met de Spaanse kolonisatie. Rond het jaar 1499 ontdekten de Spanjaarden de eilanden en introduceerden hier hun eigen munteenheid, de reales. Ook munten van de andere Caribische eilanden werden geaccepteerd, evenals Deense, Britse, Duitse en Portugese munten. De kolonisatie door Europa verklaart bovendien de diversiteit in talen en culturen waar Aruba vandaag de dag om bekend staat.
Via de 16e eeuw naar WOII
Via de Bataafse Republiek in de zestiende eeuw en de West-Indische Compagnie in de vroeg zeventiende eeuw toont het museum haar collectie munten uit het begin en midden van de negentiende eeuw. Door het tekort aan geld werden de toenmalige reales opgedeeld in guillotines en hierna nog bijna honderd jaar lang gebruikt. Eind negentiende eeuw werden munten uit de hele wereld op de eilanden geaccepteerd als wettig betaalmiddel, waaronder munten uit de Verenigde Staten, Venezuela, Columbia en Peru.
Aan het begin van de twintigste eeuw ontstonden verschuivingen in het muntstelsel ten gevolge van de nieuwe muntenwet, die de Nederlandse gulden tot standaard munteenheid verklaarde en het ontstaan van twee nieuwe munten uit de reales, speciaal voor de zes eilanden. Dit was het begin van vele veranderingen, zo kwam het het bestuur van alle zes eilanden in handen van Curaçao.
Met behulp van papiergeld van de Bank van Curaçao wordt de ontwikkeling van de Arubaanse economie vanaf 1930 inzichtelijk gemaakt. De olieraffinaderij brengt het eiland welvaart en de Arubaanse politici streven naar autonomie.
Status Aparte
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Aruba de grootste leverancier van brandstof aan de Verenigde Staten en de geallieerden. Het Arubaanse geld werd in die tijd geslagen in Denver en Philadelphia, wat de prachtige zilveren 'Munt van Curaçao' opleverde. In 1954 werden de eilanden omgedoopt tot de Nederlandse Antillen. Een nieuwe status die ook op de munten uit die tijd is terug te vinden. In 1986 verleende Nederland aan Aruba de Status Aparte, zodat de Nederlandse Antillen vanaf dat jaar worden gevormd door de eilanden Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Over Aruba
Aruba, met een oppervlakte van 184 km2, ligt in het Nederlands Caribische gebied, ± 25 km voor de kust van Zuid-Amerika. Aruba telt ongeveer 97.000 inwoners. Het eiland ligt buiten de orkaanzone en heeft een droog klimaat. Dankzij de verkoelende passaatwind heeft Aruba zowel in de zomer als in de winter een aangename temperatuur die dag en nacht rond de 28°C schommelt. Het eiland beschikt over een breed aanbod van toeristische voorzieningen van 5-sterrenkwaliteit en over een betoverende natuur. Aruba vormt een zelfstandig onderdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden en heeft sinds 1986 de Status Aparte. Nadere informatie over Aruba is ook te vinden op de website www.aruba.com.
- EINDE PERSBERICHT -
Voor meer informatie (
Ingezonden persbericht