Gemeente Delft

Beëindiging overeenkomst Casema

Burgemeester en wethouders van Delft en kabelexploitant Casema hebben in goed overleg besloten een wederzijdse beëindigingovereenkomst af te sluiten.

Met het beëindigen van de overeenkomsten tussen de gemeente Delft en Casema komt er een eind aan de 30 jaar lange relatie tussen de gemeente en Casema. De beëindiging staat sterk onder invloed van de huidige trend naar volledige liberalisering van de telecommarkt, mede onder invloed van daartoe dwingende Europese regelgeving. Toezicht en afspraken met een telefoonbedrijf op lokaal niveau worden daarin niet langer toegestaan. Toezicht wordt overgelaten aan de OPTA (toezicht op de telefoonmarkt) en de Nederlandse mededingingsautoriteit Nma. Ook het Commissariaat voor de Media heeft hier een rol in en controleert de naleving op de Mediawet.

De gemeente houdt de wettelijke verplichting op het instellen van een programmaraad. Deze heeft de bevoegdheid radio- en televisieprogramma's uit het wettelijk basispakket aan Casema te adviseren. De gemeente blijft de programmaraad ook faciliteren, bijvoorbeeld door bemanning van het secretariaat van dit adviesorgaan.

Casema en Delft hebben op het gebied van kabeltelevisie een roerige geschiedenis achter de rug. Zowel in de gemeenteraad als in vergaderingen van de samenwerkende Delftse woningcorporaties, hebben zich vanaf de jaren zeventig tot diep in de negentiger jaren heftige debatten afgespeeld over de abonnementstarieven van de kabel en de televisieprogramma's. Inmiddels is de kabel ook belangrijk geworden voor het leveren van andere diensten dan alleen radio en televisie. Internet, en binnenkort ook telefonie, zijn belangrijke breedbanddiensten geworden die Casema aan abonnees kan leveren.

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft