Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 74: VASTSTELLING DROOMFASEDOCUMENT STRATEGISCHE VISIE 2025 (24-09-2004)

College geeft voorkeursrichtingen strategische visie 2025 aan

Dromen over toekomst Veenendaal levert eerste resultaten op

De eerste fase van de ontwikkeling van de toekomstvisie voor Veenendaal is afgerond.
Hiervoor is in de afgelopen periode met Veenendalers gesproken over de toekomst van hun gemeente. De resultaten zijn terug te vinden in het 'droomfaserapport'. Het college van B en W geeft nu voorkeursrichtingen aan, waarna de gemeenteraad zich buigt over de bevindingen. Vervolgens breekt de tweede fase aan, waarin de vertaling van de droombeelden in concrete activiteiten op het programma staat. Opnieuw komen dan ook de inwoners aan het woord.

In de 'droomfase' van januari tot juni 2004 is onder andere gesproken met zo'n dertig meedenkers uit de Veenendaalse samenleving en diverse mensen binnen de gemeentelijke organisatie.
De meedenkers vormen een dwarsdoorsnede van de Veenendaalse samenleving: ondernemers, mensen uit verenigingsleven, basisscholen, kerken, winkels, woningcorporaties, kunstenaars, jongerenwerkers, allochtonenadviesraad, architecten, sport, et cetera. Uit deze gesprekken zijn droombeelden binnen vier gekozen thema's naar voren gekomen, waaruit het college vervolgens telkens één voorkeursrichting heeft afgeleid. Hieronder vindt u een samenvatting van de voorkeursrichting voor elk thema:

Welke aspecten zijn wezenlijk voor de sociale en culturele uitstraling van het toekomstige Veenendaal?

Aandacht voor multi-cultuur en voor jongerencultuur, ook om integratie te bevorderen en door preventie problemen te voorkomen.

Een strategie voor cultuurontwikkeling, die wel rekening houdt met de financiële krapte van de gemeente.

Een actieve gemeente die als culturele regisseur zoekt naar nieuwe partnerschappen, zoals tussen culturele instellingen, onderwijs en bedrijven.

Een actieve zoektocht naar populaire culturele voorzieningen die commercieel kunnen worden uitgebaat, iets dat past in de traditie van Veenendaal.

Een gemeente die een rol vervult als sociale regisseur, om samen met partners te zorgen dat mensen niet buiten de boot vallen. Het doel is een Veenendaalse samenleving waarin mensen met wederzijds respect voor elkaar leven.

Wat voor soort stad willen we dat Veenendaal wordt?

Een stad met een menselijke maat, waarin wel plaats is voor een kwalitatieve schaalsprong van cultuur, wonen, werken en winkelen. Toch blijft het thuisgevoel overeind. Rust en levendigheid, dynamiek en functionaliteit naast elkaar.

Een stad met intensievere bebouwing op knooppunten van openbaar vervoer, op verouderde bedrijventerreinen en het centrum, waardoor Veenendaal nog kan groeien en toch de huidige woonwijken rustig kunnen blijven.

Een stad met een hogere kwaliteit en grotere variatie van de openbare ruimte.

Een stad waarin de meest recente woonwijken levensloopbestendig gebouwd zijn. Dat wil zeggen wijken met woningen en voorzieningen die voor alle generaties geschikt zijn, met een grote verscheidenheid aan woningen en een levendig karakter doordat wonen, werken en voorzieningen er aangenaam door elkaar lopen.

Een stad met een aantal nieuwe stedelijke milieus met ruimte voor stadsparken, cultuurhistorische elementen en herstelde waterlopen.

Welke positie moet Veenendaal in de regio innemen?

Veenendaals troeven in de regio zijn: het winkelhart, het aantrekkelijk bedrijvencentrum en de jonge leefstad. Deze kwaliteiten blijven niet vanzelfsprekend overeind, het vergt de nodige inspanningen om ze te behouden en te versterken. Zo vraagt het winkelhart om permanent investeren en ook bedrijventerreinen vragen na gemiddeld 15 à 20 jaar om herpositionering en nieuwe investeringen.

Gezien de schaarse ruimte zet Veenendaal in op het aantrekken van meer arbeidsintensieve, aan kennis gerelateerde bedrijvigheid.

Veenendaal wil een jonge leefstad blijven. Dit vraagt om versterking van sociale, culturele en recreatieve voorzieningen. En om nieuwe mogelijkheden om ook na Veenendaal Oost te groeien.

Actieve regionale samenwerking biedt kansen om sociale en culturele voorzieningen in Veenendaal te krijgen, voorzieningen in andere gemeenten te delen en om de ruimtenood vanaf 2015 het hoofd te bieden.

De regio is van essentieel belang voor Veenendaal. Dit vraagt om (bestuurlijk) actief participeren in de regionale netwerken. Zowel binnen Zuid-Oost Utrecht als binnen WERV speelt Veenendaal een actieve rol om regionale kansen te grijpen.

Wil Veenendaal na 2015 verder groeien en zo ja, hoe?

Groeien is geen doel op zich. Wel wil Veenendaal zich kunnen blijven ontwikkelen en na 2015 haar jongeren kunnen huisvesten. Dat betekent dat er ook na 2015 nog extra ruimte nodig is om te kunnen voorzien in de nog doorzettende woningvraag.

Behoud of versterking van de bestaande kwaliteiten staat voorop en bepaalt mede de groeimogelijkheden: het koopcentrum moet goed bereikbaar blijven met de auto, de stad moet één duidelijk hart houden en niet zo groot worden dat een tweede centrum nodig is, en de menselijke maat moet niet verloren gaan. Dit alles sluit groei niet uit, maar vraagt om creatief omgaan met groei: behoud van de bestaande leefkwaliteit en kansen van binnenstedelijke locaties benutten.

Groeien en toch de bestaande woonwijken niet extra belasten, betekent daarnaast ook inzetten op regionale opties. Veenendaal wordt een karaktervolle stad binnen een aantrekkelijke samenwerkende regio. In de regio moet elke gemeente zijn eigen specialisme krijgen, in plaats van elkaar onnodig te beconcurreren.

Naar 'denken en doen'
De speciale raadscommissie Strategische Visie buigt zich op 29 september en op 11 oktober over het droomfasedocument. Na vaststelling van het document door de raad op 28 oktober, start de tweede fase van denken en doen. In deze fase wordt, opnieuw samen met meedenkers, gekeken naar de uitwerking van de droombeelden in realistische actiepunten. Het visietraject mondt in het voorjaar van 2005 uit in een stadsdebat waarbij alle inwoners hun mening kunnen geven over de strategische visie, voordat de raad de visie vaststelt.

Achtergrond strategische visie
Het gemeentebestuur is in 2004 begonnen met het formuleren van de Strategische Visie Veenendaal 2025 om goede initiatieven meer nadruk te geven, om nieuwe koersen in te zetten en om meer samenhang aan te brengen tussen ontwikkelingen. Deze visie gaat dienen als paraplu boven alle plannen en geeft antwoord op de vraag: 'Welke koers wil Veenendaal gaan varen?' De visie wordt uitgangspunt voor alle toekomstige plannen van de gemeente.
Eerder dit jaar heeft de raad al zogenoemde 'kwaliteitspijlers' benoemd. De kwaliteitspijlers geven antwoord op de vraag: 'wat zijn de meest essentiële kwaliteiten die Veenendaal in 2025 moet hebben bereikt?':

'Ruim baan voor ondernemen' : de economie moet sterk blijven, er moet wel meer binding en innovatie komen in de ondernemerstraditie.

'Veenendaal jonge leefstad van de toekomst' : de bestaande jonge wijken jong houden, een vriendelijke stad voor kinderen.

'Herkenbare stadslandschappen': meer afwisseling en samenhang in het ruimtelijke omgeving en architectuur.