Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
23/09/2004


---

Symposium onderzoekprogramma Pinksterkerken

Het door NWO gefinancierde onderzoekprogramma Conversion Careers and Culture Politics in Pentecostalism: A Comparative Study in Four Continents, organiseert op vrijdag 24 september aan de VU een internationaal symposium over het thema Conversion and the Religious Market.

Centraal in het programma Conversion Careers staat een relatief nieuwe en snel groeiende vorm van christendom: het pentecostalisme. Onderzoekers schatten het totale aantal pinkstergelovigen wereldwijd op tussen de 300 en 500 miljoen. Belangrijk in pinksterkerken is de uitstorting en werking van de Heilige Geest, bijvoorbeeld via gebedsgenezing of het spreken in tongen. De onderzoekers van het programma analyseren factoren die het succes van pinksterkerken mede kunnen verklaren op vijf verschillende locaties: in Nederland, Mozambique, Zuid Korea, Japan en Nicaragua.

Verschillende internationale experts op het terrein van de studie van pinksterkerken zullen aan het symposium bijdragen. Het betreft de volgende personen, die enkele dagen in Nederland zullen verblijven:
* David Martin - emeritus hoogleraar sociologie aan de London School of Economics, gespecialiseerd in religie. Enkele van zijn bekendste boeken over pentecostalisme zijn Tongues of Fire: The Explosion of Protestantism in Latin America (1990) en Pentecostalism: The World Their Parish (2002). In 2005 staat de publicatie gepland van een nieuw boek van David en Bernice Martin, getiteld Betterment From On High: Pentecostal Lives in Chile and Brazil.


* Allan Anderson - hoogleraar aan de University of Birmingham en een expert op het terrein van pinksterkerken wereldwijd, in het bijzonder in Afrika. Dit jaar verscheen van zijn hand An Introduction to Pentecostalism: Global Charismatic Christianity.


* Cecília Mariz - hoogleraar aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. Zij heeft zich gespecialiseerd in de studie van pinksterken in Brazilië en Latijns Amerika. Haar bekendste boek is Coping with Poverty: Pentecostals and Christian Base Communities in Brazil.

Nederlandse wetenschappers leveren ook bijdragen aan de dag, zoals Rijk van Dijk van het Afrika Studiecentrum, Henri Gooren en Anton Houtepen van de Universiteit Utrecht, Erik Sengers van de Theologische Universiteit Kampen, en Birgit Meyer van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit.