Time : 12:52:24 PM
Date : Thursday, September 23, 2004
Sender Name: Yakult
YAKULT ENQUÊTE 2004 : BELGEN & BACTERIËN
BELGEN & BACTERIËN: MYTHES & REALITEIT
Slechts de helft van de Belgen weet dat bacteriën ook goed kunnen
zijn voor de gezondheid
Anderlecht - September 2004 - Uit de resultaten van een Yakult
onderzoek dat in augustus 2004 werd gevoerd, blijkt dat de kennis
over goede bacteriën bij de Belgen zeer laag is. Slechts de helft van
de Belgische bevolking weet dat sommige bacteriën ook goed zijn voor
de gezondheid terwijl zowat iedereen (90%) op de hoogte is van de
negatieve effecten van sommige bacteriën. De rol van goede bacteriën
wordt dus grondig onderschat. Bovendien weet amper 2% van de Belgen
dat we bacteriën in ons lichaam moeten hebben om onze darmflora te
laten functioneren. Ook hoe de dagelijkse inname via onze voeding
moet verlopen, is haast niet gekend. Yakult, sinds 70 jaar expert op
het vlak van goede bacteriën, zet daarom de bestaande mythes én de
realiteit over bacteriën op een rij.
Het Yakult onderzoek (1)
In opdracht van Yakult Belgium nv/sa, ondervraagde het
onderzoeksbureau INRA in België vorige maand 1070 landgenoten. De
hoofddoelstelling was het meten van de kennis en de attitude ten
aanzien van bacteriën bij de Belgische bevolking. Hieruit blijkt dat
bij de Belgen de mythes en vooroordelen over bacteriën nog steeds
voor verwarring zorgen.
Mythe: bacteriën maken ons ziek en zorgen o.a. voor SOA's en
impotentie
9 op 10 Belgen denkt in eerste instantie dat bacteriën vooral slecht
zijn voor de gezondheid en ziekten voortbrengen. Het is duidelijk dat
bacteriën heel negatief ervaren worden wanneer de Belg erover
aangesproken wordt. Wanneer we peilen naar het effect van bacteriën,
zien we nog enkele mythes. 1 op 4 Belgen denkt dat ze een negatief
effect hebben op kanker, 1 op 6 op onze potentie en op cholesterol.
Zelfs op het vlak van sexueel overdraagbare ziektes (SOA's) denkt 50%
van de Belgen dat bacteriën een negatieve effect hebben. Slechts de
helft van de Belgen is ervan op de hoogte dat er bacteriën bestaan
die goed zijn voor de gezondheid. Waar ze exact een effect hebben is
opnieuw onvoldoende gekend: maar 1 op 3 Belgen weet dat bepaalde
bacteriën een positief effect kunnen hebben op onze darmflora,
spijsvertering en onze natuurlijke weerstand.
Mythe: bacteriën bevinden zich buiten ons lichaam
Amper 2% van de Belgen weet dat bacteriën levensnoodzakelijk zijn om
onze darmflora te laten functioneren. De waarheid hier is dat ons
lichaam ongeveer 1kg bacteriën bevat waarvan de meerderheid goede
bacteriën zijn (o.a. lactobacillen en bifidobacteriën). Zo'n 100.000
miljard bacteriën van wel meer dan 500 verschillende soorten, zowel
goede als schadelijke resideren permanent in onze darmflora. Dr. Bart
Degeest, Science Manager van Yakult Belgium nv/sa zegt hierover: "In
onze darmen zitten meer bacteriën dan wij cellen hebben in ons
lichaam. De darmbewoners zorgen ervoor dat voedingsstoffen opgenomen
kunnen worden en dat toxische stoffen of slechte bacteriën
onschadelijk gemaakt worden. Zonder bacteriën zou de darmflora niet
functioneren!"
Mythe: via traditionele yoghurt en melk kunnen we het evenwicht
tussen goede en slechte bacteriën optimaliseren in ons lichaam
Na te hebben uitgelegd dat we goede bacteriën nodig hebben in ons
lichaam voor een goede gezondheid, peilde Yakult Belgium nv/sa ernaar
hoe we het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën kunnen
optimaliseren in ons lichaam. 70% van de Belgen antwoordde spontaan
dat een gezonde voeding moet zorgen voor een toevoer van goede
bacteriën. Maar via welk soort voedsel dit moet gebeuren is opnieuw
onvoldoende geweten:
1. Levende bacteriën in klassieke yoghurt (25%): Mythe! Traditionele
yoghurt heeft een grote nutritionele waarde en helpt de vertering
maar de bacteriën die aanwezig zijn, overleven amper het
maagdarmkanaal. Om een effect (vergelijkbaar met probiotische
bacteriën (2)) te hebben op de darmflora, zouden we per dag 6kg
yoghurt moeten eten
2. Fruit (19%) en groenten (5%): gedeeltelijk JUIST: fruit bevat
bepaalde vezels die de voedingsbodem kunnen zijn voor de goede
bacteriën in onze darmflora. Zij kunnen dus helpen om de goede
bacteriën in aantal te laten toenemen
3. Zuivelproducten met functionele eigenschappen (20%): gedeeltelijk
JUIST. Indien de zuivelproducten probiotische (2) bacteriën (b.v.
Lactobacillus casei Shirota) bevatten, kunnen ze een bijdrage leveren
aan het evenwicht in de darmflora.
4. Melk (10%): Mythe, melk draagt niet bij tot de opname van goede
bacteriën in onze darmflora. Melk bevat vooral calcium en is een
basisonderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding
5. Vezels (9%): Mythe: vezels zoals in brood, pasta, en granen
dragen vooral bij tot de intestinale transit maar hebben geen of
weinig invloed op de toename van goede bacteriën in de darmflora
Meer duiding nodig voor probiotica (3)
Om dagelijks het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in de
darmflora te optimaliseren, moeten de Belgen duidelijk verder
gesensibiliseerd worden. Uit de Belgische gezondheidsenquête komt
naar voor dat het Belgisch(4) voedingspatroon onevenwichtig
samengesteld is: we eten te veel vlees, verzadigde vetten en te
weinig groenten, fruit en zuivel die een positieve bijdrage kunnen
leveren aan een evenwichtige darmflora.
Andere oplossingen die de dagelijkse toevoer van goede bacteriën
kunnen voorzien zoals probiotica zijn echter onvoldoende gekend: 85%
kan het begrip probiotica niet uitleggen. Alleen 6% van de Belgen
weet correct dat probiotica levende bacteriën zijn die voordelig voor
de gezondheid zijn. Anderen die een antwoord gaven, definiëerden
probiotica als voedingssupplementen, medicatie zoals antibiotica,
biologische producten, vitamines...Na een geholpen vraagstelling,
antwoordt 13% van de Belgen dat ze probiotica gebruiken. Slechts de
helft van deze groep weet dat probiotica kan helpen bij het evenwicht
in de darmflora te optimaliseren, de natuurlijke weerstand versterken
(5% op totale steekproef) en 3% van de totale steekproef dat het de
spijsvertering kan helpen verbeteren. Als we kijken naar de verkoop
van probiotische zuivelmiddelen (5) gebruikt de helft van de Belgen
toch regelmatig een probiotisch zuivelproduct zoals b.v. Yakult.
Voorwaarden voor een kwalitatief probiotisch product zijn dat de
bacteriën het maagdarmkanaal kunnen overleven, ze in voldoende
aantallen levend in het zuivelproduct aanwezig zijn om zo hun werk in
de darmflora te kunnen doen en dat ze een positief effect op onze
gezondheid hebben.
Conclusie: Belgen hebben nood aan juiste gezondheidsinformatie over
goede bacteriën en bacteriën hebben nood aan een positiever imago bij
de Belgen
Gezien de negatieve gevoelens dat het woord bacterie oproept bij de
Belgen en
onvoldoende kennis over goede bacteriën en de belang voor onze
gezondheid
ervan, is er nood aan sensibilisering en meer duiding. Niet alleen op
het vlak van
de werking van ons lichaam en de rol die bacteriën dagelijks spelen
maar vooral
over de rol en samenstelling van onze dagelijkse voeding. Andere
oplossingen die
de dagelijkse toevoer van goede bacteriën kunnen voorzien zoals
probiotica zijn
echter onvoldoende gekend bij de Belgen.
Weetjes over bacteriën, ons lichaam en de darmflora
- Wist u dat in ons lichaam, in het bijzonder in de darmflora,
ongeveer 1 kg bacteriën huizen die een belangrijke rol spelen in de
vertering van ons voedsel, opname van voedingsstoffen en evenwicht in
de darmen?
- Wist u dat de darmflora bestaat uit zo'n 100.000 miljard bacteriën
van meer dan 500 verschillende soorten, zowel nuttige als
schadelijke. Dit betekent dat in onze darmen meer bacteriën zitten
dan wij cellen hebben in ons lichaam.
- Wist u dat ons voedsel één tot drie dagen onderweg is voor ons
lichaam ermee klaar is?
- Wist u dat onze voedselresten zo'n 4 uur in de maag kunnen
vertoeven, daarna 4 tot 6 uur nodig hebben voor de reis door de dunne
darm om dan 12 tot 48 uur in de dikke darm te verblijven?
- Wist u dat meer dan de helft van onze stoelgang bestaat uit
bacteriën?
Over Yakult
Yakult is pionier op het vlak van preventieve gezondheidszorg en
probiotica. Het product Yakult werd reeds in 1935 ontwikkeld door de
Japanse arts Minoru Shirota. Yakult De bedrijfsfilosofie van Yakult
is wereldwijd werken aan een gezonde samenleving. Yakult streeft naar
een verbetering van het fysieke, mentale en sociale welzijn in de
samenleving. Enerzijds door het integreren van onderzoek,
ontwikkeling en verkoop en anderzijds door het ontplooien van sociale
en culturele activiteiten. Deze filosofie is de basis voor alle
activiteiten van Yakult in Europa. Het product Yakult kwam in 1994
als een van de eerste probiotische zuiveldranken op de Europese markt
in Nederland en vervolgens in 1995 in België. In 1996 volgden
Luxemburg, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk (regio Parijs) en
Duitsland. Wereldwijd is Yakult aanwezig in 25 landen en wordt
dagelijks gedronken door meer dan 25 miljoen mensen.
Consumenten kunnen surfen naar www.yakult.be, mailen naar
info@yakult.be of bellen naar het gratis nummer 0800-13.621 met hun
vragen.
------
Noot aan de redactie (