Ingezonden persbericht

Gebiedsgerichte samenwerking hard nodig

uitvoering ruimtelijk beleid moet sneller merkbaar zijn in het veld

WOLPHAARTSDIJK, 20040922 -- Uitvoering van ruimtelijk beleid moet sneller merkbaar zijn in het veld. Burgers hebben geen boodschap meer aan plannen waarvan het resultaat decennia lang op zich laat wachten en niet meetbaar is. Onderhandel op plaatsen waar het zinvol is en voer afspraken via resultaatgerichte projecten uit.


Politici en bestuurders reageren sneller op maatschappelijke ontwikkelingen als ooit. Beleid en uitvoering blijven echter achter door allerlei ingewikkelde regelgeving en procedures. Het is niet alleen zaak om de Nederlandse economie klaar te maken voor de komende twintig jaar. Dit zou ook het geval moeten zijn met de manier van uitvoering van beleid en het besluitvormingsproces eromheen. Vereenvoudiging van regelgeving is niet voldoende. Het aantal bestuurders van provincies, gemeentes, waterschappen, andere openbare lichamen en maatschappelijke organisaties moet drastisch omlaag. Dit vereenvoudigd het zoeken naar samenwerkingsvormen, die uitgaan van een win-win situatie voor zoveel mogelijk betrokken partijen. Kortom: onderhandel op die plaatsen waar negatieve effecten op het realiseren van plandoelstellingen minimaal zijn. Uitgangspunt hierbij is compensatie voor diegenen met een zwakke onderhandelingspositie.

Een terugtredende overheid, die uitvoering van bestaande plannen afraffelt deugt niet. Simpelweg roepen om meer marktwerking zet geen zoden aan de dijk. Marktwerking is méér dan het veroorzaken van onderlinge concurrentie wanneer vraag en aanbod samenkomen. Het vergt in elk geval een zorgvuldigere inventarisatie van belangen van betrokkenen en een vertaling hiervan in objectieve normen dan nu het geval is. Het beoordelingssysteem om belangen op objectieve en onafhankelijke wijze tegen elkaar af te kunnen wegen moet zakelijk en op onafhankelijke wijze plaatsvinden. Bedrijfseconomische kengetallen om kosten te berekenen en normbedragen, die het effect op het rendement van een maatregel weergeven, vormen belangrijke bouwstenen voor een dergelijk systeem. Betrokken partijen moeten rechtstreeks met elkaar onderhandelen over het verwachte rendement van maatregelen afgezet tegen de kosten. Bestuurders mogen niet op basis van enkele bedrijven onderhandelen voor een hele sector. En andersom moet voorkomen worden dat een enkele onderneming verschillende bestuurders in een bepaald gebied tegen elkaar uitspeelt.

Hier volgt een voorbeeld om het één en ander te verduidelijken. Stel dat een groepje buurtbewoners geluidsoverlast meent te hebben van een agrarisch ondernemer, die 's avonds de ventilator van z'n aardappelbewaarplaats aanzet. Ervan uitgaande dat desbetreffende ondernemer aan alle wettelijke eisen voldoet kunnen deze bewoners actie ondernemen via hun gemeente. Beter is het wanneer zij desbetreffende ondernemer rechtstreeks vragen wat zijn gederfde opbrengsten zullen zijn als hij de ventilator iets korter laat draaien en onderling samen afspraken maken.

Schaarste aan ruimte gaat de komende twintig jaar elke vorm van marktwerking te boven. Er zijn simpelweg veel te veel partijen om allemaal door een overheid uit elkaar gehouden te worden. Zestien miljoen medelanders vergen nu eenmaal een andere kijk op samenleven dan de situatie van net na de tweede wereldoorlog toen het geloof in een maakbare samenleving nog heel groot was. Een goed functionerende samenleving is dynamisch en vergt het nodige onderhoud. Aan samen leven moet je werken door middel van Communicatie, informatie, onderwijs en scholing. Laat het uitvoeren van ruimtelijk beleid via gebiedsgerichte samenwerkingsprojecten een begin zijn voor de komende dertig jaar.


Meer info over gebiedsgerichte projecten om sámen echt iets te bereiken:

Annette Munter
Freelance projectmedewerker en (web)tekstenschrijver

Sluis de Piet 13
4471 RE Wolphaartsdijk
0113 614212
Email: sluisdepiet@12move.nl
Website: www.home.zonnet.nl/Munter3
Ingeschreven in het handelsregister van de KvK onder nummer 22056029




Ingezonden persbericht