Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Geachte mevrouw, mijnheer,

Onderstaand persbericht wordt u toegezonden namens de redactie van De Thermometer. Voor vragen over de toezending kunt u via een reply bij ons terecht. Voor inhoudelijke vragen verwijzen wij u naar het persbericht en de daar vermeldde namen.

Met vriendelijke groeten,

Ursula Klavert, Güler Çagdas,
secretariaat LBR.

---

Persbericht
Rotterdam, 13 september 2004

De debatreeks DE THERMOMETER gaat in het nieuwe seizoen spectaculair van start met een actueel onderwerp en vier prominente sprekers!

BOTSING VAN CULTUREN?
Islam en Nederlandse identiteit

Debat in Zaal de Unie
Woensdag 22 september, 20.00 uur

DEBAT met: drs. Rafiq Ahmad Fris, islamoloog, Islamitische Universiteit Rotterdam; dr. Henk Oosterling, filosoof, Erasmus Universiteit; prof. mr. dr. Herman Philipse, filosoof, Universiteit Utrecht en prof. dr. Anton Zijderveld, emeritus hoogleraar algemene sociologie, Erasmus Universiteit en voorzitter SAMS.

COLUMN: Carrie.
GESPREKSLEIDER: Liesbeth van der Kruit.

In Nederland wordt enorm veel gediscussieerd over de vraag of 'de islam' een bedreiging vormt voor 'de Nederlandse cultuur'. De normen en waarden van de islam zouden recht tegenover die van Nederland staan en kunnen leiden tot allerlei spanningen en conflicten. Naast Pim Fortuyn (met zijn uitspraak: 'de islam is een achterlijke cultuur') hebben mensen als Paul Cliteur, Herman Philipse en Ayaan Hirsi Ali de toon van het debat de afgelopen jaren beïnvloed. Zij tonen zich uiterst kritisch ten opzichte van het islamitische geloof en roepen op tot een islamitische Verlichting. Het lijkt erop dat de moslims in Nederland een steeds negatiever imago krijgen en op steeds minder begrip kunnen rekenen.

Tijdens deze avond gaan vier deskundigen met elkaar in debat; met als hoofdvraag of er sprake is van een botsing van culturen. Zij zullen ingaan op de belangrijkste aspecten van de Nederlandse identiteit -voor zover die überhaupt bestaat- en het politieke systeem, op de vraag of de democratie beschermd moet worden, en zo ja, waartegen. Hoe groot is de angst voor de islam, en is die angst terecht? Hoe ziet de toekomst van de islam in Nederland eruit? Vervolgens kan het publiek in de zaal met de vier sprekers in discussie gaan over de vraag of de islam een bedreiging vormt en waarom.

Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Toegang: gratis
Reserveren: sterk aanbevolen, via www.dethermometer.nl of reserveringen@dethermometer.nl of (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur)
Informatie: Rotterdamse Kunststichting; Mira van Kuijeren, (010) 433 58 33

DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. Gekeken wordt naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën. Zie: www.dethermometer.nl , met onder andere verslagen van voorgaande debatten.

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS).


---
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.Dit elektronisch bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van dit bericht contact op te nemen met afzender.