"Kabinet wilde niet echt voorjaarsakkoord sluiten"
Het keer op keer schenden van afspraken door minister De Geus was bij het voorjaarsoverleg al een aanwijzing dat het kabinet niet echt een akkoord wilde sluiten. Afspraken die in oktober 2003 bij het najaarsakkoord werden gemaakt over onder meer de WAO en het vroegpensioen bleken bij het voorjaarsoverleg niets waard. Dat zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vanavond in Netwerk tegen minister De Geus. "De sfeer van wantrouwen heeft de minister geheel aan zichzelf te danken en dan laat het kabinet de koningin ook nog mooie woorden spreken over het belang van vertrouwen."
De Waal wees De Geus erop dat hij al bij zijn aantreden in het eerste kabinet Balkende beloftes deed over de koppeling van de uitkeringen aan de lonen die de minister niet waar kon maken. "De woordcombinatie 'De Geus' en 'spijt' levert veel treffers op bij Google op internet," aldus De Waal.
Vooral op het punt van het vroegpensioen en de WAO heeft het kabinet de boel doelbewust in de soep laten draaien, aldus De Waal in een toelichting. Het kabinet stelde te weinig geld beschikbaar en wilde niet praten over een overgangsregeling voor mensen jongeren dan 60 jaar. De 'opt out' bij het vroegpensioen was ten slotte de 'gifpil'. Daardoor kon iedereen de opgespaarde premies terugeisen waardoor het hele systeem in elkaar zou storten.
Dat een acute ingreep in het vroegpensioen onvermijdelijk is vanwege de vergrijzing, is volgens de FNV-voorzitter een van de vele mythes. Bonden en werkgevers hebben de afgelopen 10 jaar veel werk gemaakt van de omzetting van VUT in een prepensioen waar men zelf voor spaart. Sindsdien zijn er aanmerkelijk meer ouderen aan de slag en zit Nederland zelfs boven het Europees gemiddelde. Volgens cijfers van het Europese statistiekbureau kende Nederland na Finland zelfs de grootste groei in de EU.
21 september 2004
FNV