Persbericht Wageningen UR, nr. 085, 21 september 2004
Uitnodiging voor de media
Conferentie Wageningen UR over het beheersen van conflicten over water
De strijd voor het gebruik van schaars zoet water als drinkwater of voor irrigatie; een juridisch conflict over een grensrivier of het gevecht om de gevolgen van het aanleggen van een stuwdam. Drie voorbeelden van conflicten over water die soms letterlijk worden uitgevochten. Het 'waterconflict' is voorwerp van een internationale conferentie die Wageningen Universiteit en Researchcentrum op 30 september en 1 oktober houdt.
Water wordt steeds schaarser, belanghebbenden leggen steeds meer claims op het beschikbare water en de conflicten over water worden intenser, constateren de organisatoren van de conferentie. Daarom richten zij zich op de vraag of rond complexe potentiële belangenconflicten over water zogeheten Multi-Stakeholder Platforms kunnen worden opgericht. Daarin hebben zoveel mogelijk betrokken partijen zitting om tot een gemeenschappelijke belangenafweging en besluitvorming te komen. Op die manier kunnen de conflicten beheersbaar worden en kunnen allerlei coördinatieproblemen worden opgelost. Niet zelden wordt zo ook voorkomen dat zulke conflicten ontaarden in een langdurige juridische strijd of zelfs een gewelddadig confrontatie.
Op de conferentie spreken enkele hoogaangeschreven deskundigen op het gebied van watermanagement en participatie in watermanagement, zoals prof. Bruce Mitchell van de Waterloo University, Canada, dr. Ruth Meinzen-Dick van het International Food Policy Research Institute in Washington (VS) en dr. Emmanuel Manzungu van de University of Zimbabwe. Verder worden een groot aantal voorbeeldgevallen uit Europa, Latijns-Amerika, Zuid-Afrika en Zuid-Azië waar studies naar zijn verricht, gepresenteerd en besproken.
Voor de conferentie hebben zich tot dusverre circa tachtig deelnemers uit de hele wereld aangemeld.
Programma in het kort
Voorafgaand aan de conferentie vindt op woensdag 29 september een excursie met stakeholders plaats naar de haven van Antwerpen en naar de Schelde.
Op donderdag 30 september begint de eigenlijke conferentie, in het Wageningen International Conference Centre (WICC) in Wageningen met inleidingen van de belangrijkste sprekers en wordt in deelsessies gesproken over participatieve oplossingen voor waterconflicten in verschillende regio's in de wereld. En op vrijdag 1 oktober wordt de conferentie voortgezet met het in deelsessies en plenair bespreken van cases en de lessen die daaruit vallen te trekken.
Wageningen Universiteit