Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 21 september 2004

EMBARGO TOT DINSDAG 21 SEPTEMBER 15.15 UUR

Eerste reactie van Stichting Natuur en Milieu op de Rijksbegroting

Weg kabinet leidt niet naar 'Lissabon'

Onder leiding van staatssecretaris Van Geel sprak de informele Milieuraad eerder dit jaar in Maastricht uit dat het bouwen van een eco-efficiënte economie de beste weg is om te werken aan de meest innovatieve en duurzame economie ter wereld, de zogenaamde Lissabonstrategie. Natuur en Milieu verwachtte dan ook veel nieuws op dit punt in de Rijksbegroting. Maar helaas, deze begroting zet geen echte stappen op weg naar die Lissabonstrategie.

En toch zijn er mogelijkheden genoeg. Zet de extra miljarden euro's die de komende jaren in de staatskas vloeien, vanwege de hogere aardgasbaten, niet in voor niet-rendabele grote infrastructurele projecten als (dubbeldeks-)wegen en een zweeftrein naar Noord-Nederland, maar wendt ze aan om die eco-efficiënte economie door middel van innovatie en ondersteuning bij marktontwikkeling te realiseren. Pak het comperatieve voordeel bij de ontwikkeling van bio-brandstoffen uit afval, maak echt werk van een waterstofeconomie, maak het komend jaar afspraken over veel ambitieuzere energiebesparingsplannen, kom met een longlist vergroeningsvoorstellen in plaats van wat goedbedoelde maatregelen in de sfeer van de automobiliteit en de toch nog beperkte verhoging van de Regulerende Energiebelasting (REB), investeer in een goed vestigingsklimaat, waaronder natuur (ook in en bij de stad) en bevorder de leefbaarheid (luchtkwaliteit, stilte, duisternis) van de publieke ruimte.

Een lichtpunt is het beleid voor het op schema houden van de aankoop van natuurgebieden binnen de Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van grote natuurgebieden in ons land dat in 2018 klaar moet zijn. Voorts staan behartenswaardige passages in de VROM-begroting over het terugdringen van roet in uitlaatgassen, en over Europese en mondiale milieudoelstellingen maar daarvan blijft de uitwerking vaag. Terwijl in onze wereld veiligheid en ecologische duurzaamheid hand in hand gaan. Het tempo waarin klimaatverandering, ontbossing, verwoestijning, overbevissing en al die andere bedreigingen van natuur en milieu zich voordoen in de wereld zal tot conflicten leiden en dus is er een politieke en maatschappelijke sense for urgency. Maar die urgentie vond Natuur en Milieu niet in de Rijksbegroting. Alleen al daarom zou het kabinet de passages over ons Europese en mondiale milieubeleid veel concreter moeten uitwerken in binnen- en buitenlandse beleidsmaatregelen.

Nadere inlichtingen:
Marijke Brunt, tel. 030-2331328, privé 030-2316169

-----------------------


---- --