HBO-Raad

verschenen op: 21-09-2004

Reactie HBO-raad op begroting

Bezuinigingen mokerslag voor bèta en techniek in hoger onderwijs

Studenten die na hun dertigste beginnen aan een opleiding worden niet langer bekostigd. En ook wil de overheid niet langer opdraaien voor de studiekosten van studenten buiten de EU. Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), die op 21 september 2004 gepresenteerd wordt. In het bijzonder voor de sector techniek komen deze bezuinigingsmaatregelen hard aan. Op dit moment studeren er in het hoger technisch onderwijs ruim 4.000 studenten, die ouder zijn dan dertig jaar of afkomstig uit niet EU-landen. Voor deze grote groep gaat het collegegeld straks omhoog van 1.500 naar 6.500 euro per jaar. Het niet langer bekostigen van dertigplussers en niet EU-studenten levert, alleen al voor de sector techniek, een bezuiniging op van 20 miljoen euro. Daar staat tegenover dat het kabinet voor 550.000 euro aan Bètabeurzen beschikbaar stelde, om meer studenten te stimuleren een bèta/techniek opleiding te volgen. Je hoeft geen goede rekenmeester te zijn om de gevolgen hiervan te doorzien. Het kabinet haalt op deze manier haar eigen innovatiebeleid onderuit. De HBO-raad keert zich dan ook tegen de bezuinigingsmaatregelen.

Het kabinet wil het aantal hoger opgeleiden verhogen. In 2010 moet 50% van de beroepsbevolking hoger onderwijs hebben gevolgd. Daarvoor moeten grote aantallen extra studenten het hoger onderwijs instromen. Aangezien de meeste havisten en vwoâers al doorstuderen is daar geen winst te halen. Wel bij de oudere studenten. Alleen al in het hbo studeren 43.000 dertigplussers. Voor het grootste gedeelte met een mbo-achtergrond. Rijpere studenten dus, die zich verder willen bekwamen en geen hoog inkomen hebben. Een collegegeld van 6.500 euro is voor een groot deel van deze groep niet op te brengen. En zal dus afzien van hoger onderwijs.

Het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP) 2004 heeft het erover dat âeen leven lang leren de norm wordt.â Terecht, want in de huidige kennissamenleving veroudert kennis snel en dat vraagt om voortdurende bijscholing. Bovendien zijn er voor de ontwikkeling van de kennissamenleving steeds meer hoger opgeleiden nodig. Ook hier speelt de groep dertigplussers een belangrijke rol. In veel landen om ons heen wordt studeren op latere leeftijd bevorderd. Door de bezuinigen op dertigplussers geeft het kabinet geen invulling aan de ambitie van een leven lang leren.

De maatregel om niet EU-studenten niet langer te bekostigen druist in tegen het internationaliseringbeleid. In het HOOP 2004 wordt nog gepleit voor meer internationale uitwisseling en mobiliteit van studenten. De maatregel levert volgens OCW 25 miljoen euro op, waarvan slechts 5 miljoen euro weer voor beurzen beschikbaar komt. De HBO-raad vindt dat het hele bedrag beschikbaar moet blijven voor beurzenprogrammaâs voor niet EU-studenten.
Terug terug