NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

Politie: 'Kabinet versterkt veiligheidsketen'

De voornemens van het kabinet om de veiligheid verder te vergroten en meer aandacht te besteden aan het versterken van de hele veiligheidsketen zijn positief. Vooral de extra aandacht voor jeugdcriminaliteit, veelplegers en de uitbreiding van celcapaciteit zijn te waarderen. Er blijven voor de toekomst wel zorgen of deze maatregelen voldoende zijn en of de extra capaciteit bij justitie en gevangeniswezen wel wordt afgestemd op de goede opsporingsresultaten resultaten van de politie. Ook de verantwoordelijkheid voor de nazorg van veelplegers blijft onduidelijk geregeld.

Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) en de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) reageren hiermee op de begroting van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zoals deze vandaag zijn aangeboden aan de Staten Generaal. Om de veiligheid te vergroten is een verdergaande terugdringing van criminaliteit en overlast noodzakelijk. Dat er ook meer erkenning komt voor preventie en tegenhouden spreekt de politie erg aan, anders is het dweilen met de kraan open.

In de begrotingen is een verdere uitwerking te zien van het Veiligheidsprogramma van het kabinet. Uit de begrotingen blijkt ook dat de politie prima presteert en zelfs beter dan is afgesproken in de prestatiecontracten. Zo werden er 6,7 procent meer verdachten aangehouden en is het aantal boetes uit staandehoudingen met 25 procent gestegen. Daarnaast zijn burgers meer tevreden over de politie en voelen zij zich veiliger.

De politie acht het ingediende wetsvoorstel dat de ministers meer mogelijkheden geeft tot sturing op de hoofdlijnen van het beheer en de taakuitvoering van de politie overbodig. De huidige systematiek van resultaatsafspraken past geheel in de door de ministers voorgestane beleidslijn en levert nu al meer op dan gevraagd is. De politie wil dan ook alle energie richten op maatregelen die de veiligheid echt verhogen.

De plannen van het kabinet te komen tot minder en eenvoudiger regels moeten op korte termijn tot zichtbare en concrete resultaten leiden. Dat is momenteel nog onvoldoende het geval. In weerwil van dit proces zullen bijvoorbeeld de wetsvoorstellen voor de afname van DNA-materiaal bij veroordeelden en de herziening van de Wet Politiegegevens eerder leiden tot meer administratieve rompslomp voor de politie.

==============================

Noot redactie (