AEDES

Corporaties bezorgd over ontwikkeling woonlasten lage inkomens

Aedes vereniging van woningcorporaties maakt zich zorgen over de stijgende woonlasten voor huurders met een laag inkomen. De woonlasten lopen op door bezuinigingen op de huursubsidie en omdat het Rijk de aangekondigde afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerend zaakbelasting heeft uitgesteld naar 2006. Aedes betreurt dit uitstel en hamert erop dat van uitstel geen afstel mag komen. Verder verdwijnt de zalmsnip en blijven gemeentes hun heffingen ver boven het inflatieniveau verhogen.

Aedes heeft de verantwoordelijke ministers een brief gestuurd waarin zij haar zorg uitspreekt. Hierin pleit zij voor het ongedaan maken van het eerste deel van de bezuinigingen op de huursubsidie. Deze is gestart in 2004 (81 miljoen euro) en loopt op naar 210 miljoen euro in 2007.

Dekking voor het instandhouden van de huursubsidie kan naar de mening van Aedes worden gevonden in de verhoging van het huurwaardeforfait. Tot nu toe blijven kopers buiten schot, terwijl huurders worden geconfronteerd met forse bezuinigingen op de huursubsidie. Dit is voor Aedes onverteerbaar. Aedes pleit voor een woonsubsidiesysteem waarin huurders en kopers gelijk worden behandeld.

Corporaties hebben zelf eenmalig een bedrag van 28 miljoen euro ter beschikking gesteld om uit te keren aan huurders die worden geconfronteerd met een verlaging van de huursubsidie. Het gaat hierbij om 900.000 huurders. Zij ontvangen in december dit jaar eenmalig een bedrag van zo'n 30 euro.

Heldere keuzes

Aedes pleit voor meer ruimte in het huurbeleid waarbij de prijs-kwaliteitverhouding van de woning beter tot zijn recht komt. Voorwaarde daarbij is dat het wonen voor de laagste inkomens betaalbaar blijft. Corporaties overleggen op dit moment met minister Dekker van VROM hoe ze daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Om de woonlasten voor de lagere inkomensgroepen betaalbaar te houden, moeten heldere keuzes worden gemaakt. Deze keuzes ziet Aedes niet voldoende terug in de begroting. Het Rijk gaat door met de eenzijdige bezuinigingen op de huursubsidie, terwijl de zware subsidies op koopwoningen onverkort van kracht blijven. Ook gemeentes blijven hun heffingen ver boven het inflatieniveau verhogen.