Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-409       |
|                                            |Arnhem|21 september   |
|                                            |,     |2004           |
Gelderland en de miljoenennota

GELDERLAND BLIJ MET RIJKSINVESTERINGEN IN INFRASTRUCTUUR, REGIONALE ECONOMIE EN CULTUUR Zorgen over financiering jeugdzorg

Gelderland is tevreden met de voorgenomen Rijksinvesteringen op het gebied van infrastructuur, kennis en onderwijs. Ook is de provincie ingenomen met het verder vereenvoudigen van regels, verminderen van bureaucratie en het decentraliseren van taken naar lagere overheden, mits dit gepaard gaat met de nodige financiën. Dit zijn winstpunten voor het woon-, werk- en leefklimaat in Gelderland. Op Gelderse speerpunten Kennis, nota ruimte, reconstructie, water en verkeer en vervoer wordt de al ingezette koers in grote lijnen voortgezet.

Verkeer en vervoer
Blij is Gelderland met de duidelijkheid die er wordt gegeven over de Arnhemse spoorprojecten: de vrije kruising Arnhem-West, het vierde perron en Arnhem Centraal. Uit de planning blijkt, dat Arnhem-West en het vierde perron uiterlijk 2010 gerealiseerd zullen zijn; dit is van groot belang voor de ontwikkeling van het nationale en regionale spoorvervoer. Het ontbreken van de plannen voor Ede-Oost (stationsomgeving) in de begroting en het ontbreken van de HSL-Oost op de nieuwe lijst van Trans-Europese Netwerken (TEN) is voor Gelderland een teleurstelling.

In het nieuwe fileplan werkt het Rijk aan het vergroten van de capaciteit tijdens de spits en het bevorderen van de doorstroming. Voor Gelderland zijn spits- en plusstroken op de A1, A12 en de A50 voorzien. Ook is Gelderland tevreden met de geplande verbreding van de A50 Ewijk-Valburg. De provincie is blij dat het Rijk de noodzaak van een nieuwe oeververbinding Waalsprong (stadsbrug) erkent; wel maakt de provincie zich zorgen over de nog ontbrekende financiën van beide projecten. Dit geldt ook voor de beschikbare middelen ten aanzien van openbaar vervoer, vooral de regionale spoorlijnen en de middelen voor de verkeersveiligheid die door het Rijk worden gedecentraliseerd. Voor Gelderland blijft ook de doortrekking van de A15 richting A12 van essentieel belang; deze is nu nog niet in de Begroting opgenomen. Kennis en regionale economie
Gelderland en Overijssel hebben samen gekozen voor een focus op voeding, gezondheid en technologie, omdat Oost-Nederland daar op een aantal vlakken tot de wereldtop behoort. Wij zijn verheugd dat het kabinet dit onderschrijft en daarin wil investeren. Gelderland vraagt het kabinet de door de provincie in gang gezette samenwerking tussen de verschillende partijen die dit beleid moeten uitvoeren (universiteiten en bedrijfsleven) krachtig te ondersteunen.

Wat betreft de stimulering van de regionale economie is Gelderland verheugd dat er van de vijftig topprojecten rondom bedrijventerreinen (nieuwe en herstructurering) zes in Gelderland zijn uitgekozen: A12 zone, A12/A30 zone, Nijmegen/Wijchen en Nijmegen-West, KAN A15 zone en Zutphen de Mars.

Cultuur
De provincie is blij dat ondanks de forse bezuinigingen die Staatssecretaris Van der Laan doorvoert, de Gelderse instellingen die van 2001 - 2004 een rijkssubsidie ontvingen, die subsidie behouden. Het gaat om instellingen als Bijbels openluchtmuseum, Introdans, Het Gelders Orkest, literair festival de Wintertuin en toneelgroep Oostpool. Een aantal instellingen is nieuw opgenomen in de Rijks-cultuurnota en is zo verzekerd van een meerjarig subsidie 2005-2008. Vooral de theatersector, waar in 2001 forse klappen vielen, profiteert hiervan. Zo ontvangen Jeugdtheater Kwatta, theaterwerkplaats Generale Oost en Theater Adhoc voor het eerst een meerjarige rijkssubsidie. Dit geldt ook voor festival Gelderse Muziek Zomer. De nieuwe festivals Fashion at Arnhem en de Triënnale Tuin- en Landschapsarchitectuur Apeldoorn ontvangen via het cultuurconvenant rijksprojectsubsidies; enkele instellingen krijgen een hogere subsidie dan in de periode 2001-2004. Zo is de rijkssubsidie aan literair festival de Wintertuin verdubbeld. En gaan ook muziekgroep de Ereprijs en de Nijmeegse Music Meeting er flink op vooruit.

Minder goed nieuws is dat de musea en de orkesten worden getroffen door een kaasschaafkorting van ongeveer 3%. Samen met kosten van gestegen lonen en strengere Arbo-eisen gaan die instellingen er fors op achteruit. Dat zal vooral merkbaar zijn aan aantallen voorstellingen en concerten.

Jeugdzorg
Met de invoering van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg per 1 januari 2005 krijgen de provincies een zeer zware rol op het terrein van het jeugdbeleid. Daarmee worden de provincies zowel verantwoordelijk voor het aansturen en bekostigen van de bureaus jeugdzorg als voor het aansturen en bekostigen van het zorgaanbod. De nieuwe wet heeft forse financiële risico's. Immers, de nieuwe wet zegt dat zorg gerealiseerd moet worden als deze wordt geïndiceerd (= recht op jeugdzorg). Uit de begroting blijkt dat het Rijk een bedrag van 90 miljoen euro heeft uitgetrokken. Dit is niet genoeg om adequate zorg te kunnen bieden. Dit klemt te meer omdat de wachtlijsten fors zijn. De provincie heeft hierover haar zorgen uitgesproken in haar reactie aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. In een schriftelijke reactie aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer vraagt Gelderland per departement aandacht voor een aantal specifieke onderwerpen, waaronder reconstructie, water en buitenlandse zaken. De provincie vraagt aan de fracties om bij de algemene beschouwingen en de departementale begrotingsbehandelingen rekening te houden met deze standpunten.



Provincie Gelderland