Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
64

Directie:
voorlichting

21-09-2004

Status:
informatie

Van der Laan maakt subsidies cultuurnota 2005-2006 bekend

Van de 833 instellingen die subsidie hebben aangevraagd in het kader van de Cultuurnota 2005-2008 kunnen er 433 een positieve beschikking tegemoet zien. Bij de verdeling van de vierjarige rijkssubsidies (in totaal 392 miljoen euro) heeft staatssecretaris Medy van der Laan zich grotendeels gebaseerd op het advies van de Raad voor Cultuur. Daar waar Van der Laan van het advies is afgeweken gaat het vooral om haar bestuurlijke prioriteiten. Er gaat 3,2 miljoen euro extra naar de regio, een aantal interculturele instellingen krijgt extra geld, de fondsen reserveren geld voor interculturele producties en in 2006 moet er een nieuwe, minder versnipperde ondersteuningsstructuur staan.

Nieuwe ondersteuningsstructuur

Naast instellingen die cultuur maken hebben ook 153 instellingen subsidie aangevraagd die zich met ondersteunende taken bezig houden zoals documentatie, debat en belangenbehartiging. Van der Laan vindt dat een deel van deze taken (zoals belangenbehartiging) niet uit de Cultuurnota betaald moet worden. Het vertrekpunt is één ondersteunende instelling per sector in 2006. Het jaar 2005 wordt een overgangsjaar om de nieuwe ondersteuningsstructuur voor te bereiden. Adviezen over nieuwe of hogere subsidie worden een jaar in de ijskast gezet. Instellingen die al cultuurnotasubsidie hadden en nu weer een positief advies hebben gekregen, houden in 2005 hetzelfde bedrag als in 2004.

Van der Laan had al aangekondigd dat zij bij de bezuinigingen het accent zou leggen op de ondersteuning en de productie zoveel mogelijk wil sparen. Ze heeft de Raad voor Cultuur meegegeven dat er 10% (5,7 miljoen euro) bezuinigd wordt op ondersteuning. Per saldo levert het raadsadvies echter slechts 2,7 miljoen euro op. Door een nieuwe ondersteuningsstructuur op te zetten en in 2005 pas op de plaats te maken wordt de aangekondigde bezuiniging gerealiseerd.

Interculturele programmering

De extra aandacht voor diversiteit in het cultuurbeleid heeft in de afgelopen jaren vruchten afgeworpen. Van der Laan vindt vooral de circuits nog te zeer gescheiden. Daarom verschuift zij in haar beleid het accent van gespecialiseerde instellingen voor culturele diversiteit naar initiatieven die interculturele verbindingen leggen: gevestigde instellingen die interculturele activiteiten gaan ondernemen en multiculturele instellingen die relaties aangaan met het gevestigde circuit. De cultuurfondsen krijgen een centrale rol. Van der Laan vraagt van hen gerichte plannen en een substantiële financiële inzet op dit punt.

Voor drie ondersteunende instellingen die intercultureel actief zijn trek Van der Laan in 2005 toch geld uit: Mira Media (400.000 euro, raadsadvies was 0), Atana (223.000 euro, raadsadvies was 181.000) en Netwerk CS (227.000 euro). Het succesvolle project Cultureel Erfgoed Minderheden (117.000 euro) wordt voortzet. Ook enkele interculturele instellingen waarover de raad positief oordeelde zonder daar financiële middelen aan te verbinden krijgen subsidie van Van der Laan: o.a. ISH (136.000 euro), Tropenmuseum junior (173.000 euro) en het Bijbels Openlucht Museum (176.000 euro).

Stedelijke en regionale dynamiek

Voor alle inwoners van Nederland moet een goed aanbod aan culturele voorzieningen bereikbaar zijn. Een samenhangend cultuurbeleid van het rijk en de andere overheden is daarvoor essentieel. Van der Laan heeft met de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en vijf clusters van provincies en grotere steden (de zogenaamde landsdelen) overleg gevoerd over de invulling van convenanten die later dit jaar worden afgesloten. Uitgangspunten daarbij waren het advies van de Raad voor Cultuur en de culturele ambities van de bestuurlijke partners.

De afspraken leiden tot een aantal afwijkingen van het raadsadvies. Zo ontvangen 9 instellingen voor beeldende kunst alsnog subsidie op basis van de Cultuurnota, zoals De Paviljoens in Almere (100.000 euro). Daarnaast worden hogere subsidies toegekend aan o.a. het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam (1.050.000 euro, 200.000 euro meer dan het raadsadvies) en een aantal festivals waaronder Oerol (328.000 euro, 100.000 euro meer) en het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch (113.000 euro, 40.000 meer). In overleg met landsdeel Zuid wordt een nieuwe invulling van een dansvoorziening voor het Zuiden gezocht, waarvoor Van der Laan ruim 700.000 euro vrijmaakt. In totaal stelt Van der Laan 3,2 miljoen euro meer aan instellingen in de regio beschikbaar.

En verder.


- Werkplaatsen. Van der Laan neemt het raadsadvies over om te stoppen met de subsidiëring van Ateliers, te korten op de stipendia en te bezuinigen bij drie werkplaatsen. Besluitvorming over de positionering van de werkplaatsen (vallen ze onder het hoger onderwijs of onder cultuur?) vindt in 2005 plaats.


- Musea. De raad adviseert een generieke korting van 2,5%. Van der Laan neemt dit over.


- Popmuziek. Het Fonds Podiumprogrammering en Marketing (FPPM) vereenvoudigt zijn subsidieprocedure. Een deel van het budget blijft geoormerkt voor kleine podia en zoals eerder aangekondigd blijven de regelingen voor popmuziek bestaan, ze worden alleen vanaf 2005 door het FPPM uitgevoerd i.p.v. het Nationaal Popinstituut.


- Muziek. Van der Laan brengt de door de raad geadviseerde generieke korting van 4,3% op de orkesten, opera en het Nederlands Kamerkoor terug tot 3%.


- Film. Het Nederlands Fonds voor de Film (NFF) krijgt 700.000 euro extra voor de productie van speelfilms. Ook is er een subsidie van 115.000 euro voor de distributie van kinderfilms.


- Amateurkunst. Op amateurkunst wordt niet bezuinigd. De door de raad voorgestelde bezuiniging van 2,5% op de jeugdorkesten neemt Van der Laan niet over. Het Fonds voor de Amateurkunst en Podiumkunst (FAPK) krijgt 50.000 euro extra voor samenwerking tussen amateurs en professionals.

Financieel kader

Het cultuurnotabudget (392 miljoen euro) is onderdeel van de cultuurbegroting. Voor cultuur is in 2005 ruim 685 miljoen beschikbaar, oplopend naar bijna 730 miljoen in 2007. In het kader van meer mensen die meedoen investeert het kabinet fors in cultuureducatie, bibliotheekvernieuwing en het door digitalisering toegankelijker maken van erfgoed (totaal 51 miljoen extra in 2007).

De bezuiniging van 19 miljoen die in het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken drukt voor 14 miljoen op het cultuurnotabudget.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl