Ministerie van Justitie

Persbericht

Meer geld voor veiligheid
21 september 2004

Justitiebegroting 2005

In 2005 is er voor de Justitieketen ruim 83 miljoen euro extra beschikbaar. Dit geld is afkomstig uit de zogeheten Veiligheidsenveloppe van het kabinet. Het grootste deel wordt gebruikt om de detentiecapaciteit uit te breiden. Het gevangeniswezen krijgt er 720 plaatsen bij, de jeugdinrichtingen en tbs-klinieken respectievelijk 80 en 25 plaatsen. Ook komt er extra geld voor een structurele uitbreiding van de capaciteit voor vreemdelingenbewaring. Dat schrijft minister Donner in de toelichting op de justitiebegroting voor 2005.

Voor de verwerking van het toenemend aantal zaken dat de politie vanaf 2005 aanlevert, krijgen zowel het openbaar ministerie (3 miljoen euro) als de zittende magistratuur (4,5 miljoen euro) extra middelen. Meer zaken leiden ook tot meer behoefte aan gefinancierde rechtsbijstand, daarom wordt aan die begrotingspost ruim 16 miljoen euro extra toegevoegd. In verband met de autonome groei van de rechtspraak (civiel, bestuur en kanton) is een structureel bedrag uitgetrokken van 11 miljoen euro. De groeiende stroom zaken leidt ook tot meer inkomsten uit griffierechten (gemiddeld 13 miljoen euro in de komende jaren). Deze extra middelen zullen worden besteed aan de benodigde capaciteitsuitbreiding bij de rechtspraak. Met de Raad voor de Rechtspraak zijn afspraken gemaakt in het kader van een nieuwe bekostigingssystematiek die vanaf 2005 wordt ingevoerd. Het gaat dan om de hoeveelheid zaken die de gerechten moeten behandelen en op basis waarvan de middelen over de verschillende gerechten worden verdeeld.

De uitvoering van het Veiligheidsprogramma ligt op schema. Momenteel wordt onderzocht in hoeverre maatregelen uit het programma aangescherpt kunnen worden en of er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld ten aanzien van de georganiseerde misdaad en de grensoverschrijdende samenwerking. Dit najaar zal het kabinet daarover besluiten.

Geweld
Volgend jaar komt er bijzondere aandacht voor het terugdringen en voorkomen van geweld in onze samenleving, variërend van huiselijk geweld tot geweld in de publieke ruimte. Minister Donner komt begin volgend jaar met een 'Beleidsverkenning geweld' waarin hij onder meer duidelijkheid wil verschaffen hoe en wanneer burgers in bepaalde situaties elkaar kunnen corrigeren op ongewenst gedrag. Daarnaast zal een wettelijke maatregel van kracht worden waarbij plegers van huiselijk geweld een tijdelijk huisverbod opgelegd kunnen krijgen.

Wetgeving
Het wetgevingsprogramma voor 2005 staat vooral in het teken van Europese
regelgeving, terrorismebestrijding, vernieuwing van het wetboek van strafvordering en de modernisering van het bestuursrecht en het ondernemingsrecht. Op korte termijn wordt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend, waarmee officieren van justitie de bevoegdheid krijgen zelfstandig geldboetes, taakstraffen of korte rijontzeggingen op te leggen (OM-afdoening). De maatregel beoogt vooral de werklast van de rechterlijke macht te verminderen. Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel, dat voortvloeit uit het Veiligheidsprogramma, volgend jaar in werking treedt. Dit geldt ook voor enkele andere wetsvoorstellen uit het Veiligheidsprogramma die onlangs door de Tweede Kamer zijn aanvaard en de procedures in het strafproces vereenvoudigen. Zo is onder meer de bewijsvoering verkort in het geval van een bekennende verdachte en krijgt de rechter-commissaris de mogelijkheid om buiten het gerechtelijk vooronderzoek woningen te doorzoeken.

In 2005 zal ook verder worden gewerkt aan de vernieuwing van het wetboek van strafvordering: wetsvoorstellen zijn in voorbereiding over de versterking van de positie van het slachtoffer, een efficiënter verloop van het hoger beroep en de verbetering van de betekeningsvoorschriften. Europese regelgeving zal het komende jaar veel aandacht krijgen. Kaderbesluiten die in Brussel worden gemaakt, vergen inbreng vanuit Nederland. Van belang zijn het Europees bewijsverkrijgingsbevel en het besluit over de bewaring van verkeersgegevens.

Het kabinet geeft voorrang aan de bestrijding van terrorisme. De weerbaarheid van de samenleving en het vermogen van de overheid om aanslagen te voorkomen en te bestrijden moeten verder worden versterkt. Daarvoor is nieuwe wetgeving nodig, gericht op verruiming van bevoegdheden. Zo zullen bijzondere opsporingsmethoden sneller inzetbaar zijn, kan de officier van justitie in een aangewezen gebied iedereen laten fouilleren en verpakkingen en vervoermiddelen laten doorzoeken. Ook wordt het eenvoudiger om een verdachte van terroristische misdrijven na inverzekeringstelling in bewaring te houden. Minister Donner heeft inmiddels een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd over het gebruik van aivd-informatie in het strafproces.

Eén van de speerpunten in het beleid van Justitie is de modernisering van het ondernemingsrecht zodat Nederland aantrekkelijker wordt voor de vestiging van buitenlandse bedrijven. De regels worden flexibeler en meer op maat toegesneden. In 2005 gaat er een voorstel naar de Tweede Kamer voor een nieuwe BV-recht. Ook treedt in 2005 een wetswijziging in werking waardoor het voor beursgenoteerde ondernemingen verplicht wordt hun jaarrekening volgens internationaal vastgestelde voorschriften op te stellen.

De aanpassing van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is in volle gang. De inzet is het bestuur in Nederland slagvaardiger te maken en procedures te vereenvoudigen. Onlangs is de zogeheten vierde tranche Awb naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan onder meer regels over bestuursrechtelijke geldschulden en bestuurlijke boeten. Begin volgend jaar treedt de openbare voorbereidingsprocedure in werking.

De burger is dan van veel overbodige procedureregels verlost. Verder is het de bedoeling dat voorstellen naar de Tweede Kamer gaan over de verbetering van het bestuursprocesrecht. In 2005 wordt de evaluatie van de nieuwe Politiewet afgerond en verschijnt de tussenevaluatie van de met de politie gemaakte prestatieafspraken. Beide evaluaties moeten leiden tot voorstellen voor de verbetering van de politieorganisatie in Nederland.

Minder regels
Het plan van het kabinet om het aantal regels te verminderen ligt op koers. Alle departementen zijn begonnen met het schrappen van ministeriële regels die niet meer van belang zijn of waarvan de termijn verstreken is. Minister Donner rapporteert binnen enkele weken over de vermindering van de totale hoeveelheid ministeriële regels en de bevordering van de kwaliteit van wetgeving. Ook gaat er nog dit jaar een onderzoeksrapport naar de Tweede Kamer met een overzicht van het totale aantal nationale regels. Dit is de opmaat naar een meer permanente monitor die inzicht verschaft over de ontwikkeling van de hoeveelheid regels in Nederland. In 2005 opent minister Donner de website Meldpunt Regeldruk waar burgers, bedrijven en bestuur overbodige en omslachtige regels kunnen melden.

Jeugd
Volgend jaar worden ook knelpunten in het jeugdsantiestelsel aangepakt. Er komt een pakket bestaande uit verschillende modules waardoor sancties en maatregelen selectiever toepasbaar zijn en beter worden afgestemd op de individuele jongere. Het aantal plaatsen in justitiële jeugdinrichtingen stijgt in 2005 tot 2750, dat is bijna twintig procent meer dan in 2003. Samen met het ministerie van VWS worden alternatieven ontwikkeld voor jongeren zonder criminele antecedenten die nu bij een crisisplaatsing noodgedwongen in een justitiële jeugdinrichting terecht komen.