GGD Friesland


20 september 2004

Smallingerland doet mee aan groot onderzoek naar seks bij jongeren

Deze week start 'Seks onder je 25e', het grote landelijke onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren. Meer dan 20.000 jongeren in de leeftijd van 12-25 jaar, worden door de GGD'en benaderd om via internet een vragenlijst in te vullen over hun seksueel gedrag en hun opvattingen. Een dergelijk grootschalig onderzoek naar seksualiteit is voor het laatst gehouden in 1995. Allerlei organisaties die voorlichting geven en hulp verlenen aan jongeren op het gebied van seksualiteit hebben grote behoefte aan actuele gegevens. De gemeente Smallingerland doet in Friesland mee aan het onderzoek. Jongeren tussen 12 en 17 jaar vullen de digitale vragenlijst op school in.
Jongeren tussen 17 en 25 jaar kunnen vanaf 22 september een brief ontvangen van GGD Fryslân met daarin een oproep om mee te doen.

De seksuele gezondheid van jongeren

Sinds 1995 is veel veranderd bij de seks van jongeren. Het aantal soa, ongewenste zwangerschappen en abortussen stijgt. Het is -na bijna 10 jaar- dan ook de hoogste tijd om nieuwe gegevens over het seksuele gedrag van jongeren in kaart te brengen. Met behulp van de gegevens kan de voorlichting aan jongeren worden verbeterd en kan de hulpverlening aan jongeren worden aangepast. Het ministerie van VWS ondersteunt het onderzoek 'Seks onder je 25e. Ze beschouwt het als een belangrijke stap in de richting van de verbetering van de seksuele gezondheid van jongeren.

Uitkomst van het onderzoek

GGD Fryslân werkt samen met Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep in de organisatie van het onderzoek. De brieven aan jongeren boven de 17 jaar worden door GGD Fryslân verstuurd. Jongeren van 12-17 jaar worden via de scholen bereikt. Eind maart 2005 worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

Voor vragen of informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met:
Jaap van Ede, epidemioloog GGD Fryslân, telefoon (058) 233 43 34, e-mail j.vanede@ggdfryslan.nl
Tiny Voolstra, sociaalverpleegkundige jeugdgezondheidszorg GGD Fryslân, telefoon (058) 233 43 34, e-mail t.voolstra@ggdfryslan.nl Margot Mulder, Soa Aids Nederland: tel. 020-62 62 669 / 06 5215 54 24, e-mail mmulder@soaaids.nl