Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
informatie

|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE Utrecht                            |
|                                  |Telefoon: (030) 286 1132                   |
|                                  |Fax: (030) 286 1143                        |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

21 september 2004.

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 17.15 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Aanleg Noordelijke Stadsas en bouwplan in Zuilen vereisen kap bomen De Noordelijke Stadsas wordt een belangrijke verbindingsweg in Leidsche Rijn. De weg komt in oost-west richting te liggen, parallel aan de spoorbaan, van het Amsterdam-Rijn kanaal naar Vleuterweide. De Noordelijke Stadsas is onder andere belangrijk voor de ontsluiting van de woongebieden Het Zand, Terwijde en Vleuterweide. Om deze weg aan te kunnen leggen, moeten er 230 bomen verdwijnen. Het college heeft hiervoor een velvergunning afgegeven. De bomen worden in fases gekapt, eind dit jaar wordt ermee begonnen. Om het verlies van deze bomen te compenseren, worden later ongeveer 200 bomen herplant. Hiermee wordt de nieuwe groenstructuur rondom de weg vorm gegeven.

Tevens heeft het college besloten een vergunning te verlenen voor het vellen van 87 bomen, die moeten verdwijnen vanwege een bouwplan in het gebied omsloten door de Burg. Norbruislaan, Jan van Zutphenlaan, minister Talmastraat en Prof. H. Bavinckstraat in Zuilen (de oude Pedagogenbuurt). Er blijven 35 bomen staan. Het ontwerp voor de buitenruimte is nog niet gemaakt, maar het streven is om zoveel mogelijk nieuwe bomen terug te planten.


2. Herinrichting Javastraat
Bewoners van de Javastraat hebben een voorstel ingediend in het kader van het recht van initiatief. Zij willen de Javastraat herinrichten om de straat veiliger te maken en de uitstraling te verbeteren. Omliggende straten zijn gerenoveerd, het deel van de Javastraat tussen de Ceramstraat en de Kanaalstraat niet, dit deel valt daardoor in negatieve zin op.

Bewoners stellen onder andere voor om de huidige drempels te verhogen en een extra drempel aan te leggen, fietsenrekken te vervangen, het trottoir te herstellen en hekjes langs de bomen te plaatsen. Bewoners gaan zelf de straat schoonhouden.

Het voorstel voldoet aan de eisen die de regeling recht van initiatief stelt. Uitvoering ervan kost E 28.000. Omdat er nog een draagvlakonderzoek gehouden wordt, is het voorstel doorverwezen naar wethouder Verhulst, wijkwethouder West. De draagvlakmeting gebeurt door middel van een Stadsplan in de Javastraat. Zowel voor- als tegenstanders hebben vervolgens twee weken de tijd om op het plan te reageren.


3. Uitbreiding speelplaats Julianaweg afgewezen, alternatief in de maak Bewoners van het noordelijke deel van de Julianaweg hebben een voorstel ingediend in het kader van het recht van initiatief. Bewoners vragen het speelplaatsje aan het noordelijke deel van de Julianaweg, gelegen in het groene midden van de straat, uit te breiden met speeltoestellen en bankjes en er een veilige oversteekplaats te maken. De Julianaweg is een lange en brede straat met in het midden zeven groenstroken die bestaan uit gras, rozenperken, kleine speeltoestellen en bankjes.

De kosten voor het voorstel zijn geraamd op E 43.000. Daarmee wordt de grens van maximaal E 30.000 overschreden. Het voorstel voldoet wel aan de eisen van het recht van initiatief.

Het college heeft besloten het voorstel niet uit te voeren. Behalve dat het te duur is, vindt het college het niet wenselijk op die plaats een grotere speelgelegenheid aan te leggen. Juist de rozenperken en het groen geven de Julianaweg een kwalitatieve uitstraling. Het zou bovendien navolging kunnen krijgen, waardoor nog meer speelgelegenheid ten koste van het groen zou komen. Het wijkbureau ontwikkelt in overleg met bewoners een plan voor een speelplaats op de kop van de Julianaweg bij de Aquamarijnlaan. Dit is vlakbij de plek die de voorkeur van de initiatiefnemers had. Bewoners zijn via een Stadsplan al hierover geïnformeerd.

(Bovenstaande initiatieven van de Javastraat en de Julianaweg zijn ingediend voordat begin september bekend werd gemaakt dat dit jaar geen nieuwe aanvragen meer in behandeling worden genomen.)


4. Vrij baan voor spooruitbreiding en aanleg Randstadspoor Het college heeft projectovereenkomsten met ProRail bekrachtigd over de spooruitbreiding en realisatie van Randstadspoor op de trajecten Amsterdam-Rijnkanaal - Utrecht CS (Majella) en Vaartsche Rijn - Lunetten.

In de projectovereenkomsten zijn afspraken vastgelegd tussen gemeente Utrecht en ProRail over:
- Hoe de spooruitbreiding wordt uitgevoerd.

- De financiële bijdrage van de gemeente.

- Beheer en onderhoud.

- Communicatie over de werkzaamheden.

Utrecht en ProRail hebben samen onderzocht hoe de spooruitbreiding op deze trajecten zo goed mogelijk kan worden ingepast. Dit resulteerde in ruimtelijke ontwerpen voor beide spoortrajecten, die de basis vormen van de projectovereenkomsten. Met de bekrachtiging van de twee projectovereenkomsten kan ProRail starten met de uitvoering van de spooruitbreiding en de realisatie van Randstadspoor zodra de minister van Verkeer en Waterstaat het geld hiervoor ter beschikking stelt.

Als onderdeel van de projectovereenkomst Vleuten - Utrecht zijn ook afspraken gemaakt over de aanleg van Randstadspoorstation Majella. Toch is nog niet zeker of dat station ook als onderdeel van Randstadspoor voor 2015 zal worden gerealiseerd. Voordat hierover een besluit wordt genomen, is nader onderzoek naar nut en noodzaak van dat station nodig. Dit is begin juli j.l. afgesproken met het ministerie van Verkeer en Waterstaat.


5. Peuterspeelzalen krijgen opknapbeurt
Peuterspeelzalen en voorscholen in Utrecht krijgen een opknapbeurt. Het college wil hieraan komend jaar E 874.000 besteden. De gemeenteraad moet nog instemmen met de kredietaanvraag maar heeft eerder al ingestemd met de reservering van het geld binnen de welzijns- en onderwijsbegroting.

De de peuterspeelzalen en voorscholen worden dit najaar uitgenodigd om voorstellen in te dienen. Daarmee kunnen zij onder bepaalde voorwaarden subsidie krijgen voor de uitvoering van opknapwerk. Het gaat dan bijvoorbeeld om het opknappen van verouderde inrichting en aankleding, het aanpassen van welzijns- en schoolgebouwen of het aanschaffen van nieuw meubilair en materiaal.

In totaal staat E 1.748.000 voor dit doel gereserveerd. Voor het resterende bedrag wil het college in de komende jaren opnieuw een kredietaanvraag indienen.


6. Wijkgericht werken aan gezonde leefstijl
Werken aan een gezonde leefstijl, daar draait het om in het Meerjarenprogramma gezondheidsbevordering 2004-2007. Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor om de activiteiten vanuit de gemeente te concentreren op de vier zogenoemde aandachtswijken: Zuid, Zuidwest, Overvecht en Noordwest. In deze wijken wil de gemeente nog meer wijkgericht te werk gaan en bewoners nadrukkelijk vragen naar hun problemen, wensen en behoeften.

Per wijk zal de gemeente vervolgens bezien wat daar vooral nodig is. Het college zet in op activiteiten rond de volgende thema's: voorkomen van overgewicht (stimuleren van beweging en goede voeding), psychosociale gezondheid (vergroten van probleemoplossend vermogen van jeugd, ouders, volwassenen of ouderen), seksuele gezondheid (relationele en seksuele vorming en voorkoming van soa en hiv) en verantwoord genotmiddelengebruik (overmatig alcoholgebruik door jongeren tegengaan).

Behalve op een gezonde leefstijl gaat de gemeente zich ook richten op het thema 'gezondheid en milieu'. Het gaat hier met name om het voorkomen van gezondheidsproblemen door voorlichting over een gezond milieu in huis (binnenmilieu), het stimuleren van een gezonde woonomgeving en het voorkomen van verkeersoverlast.

Het Meerjarenprogramma Gezondheidsbevordering 2004 - 2007 en het daaraan gekoppelde activiteitenplan is een vervolg op de nota volksgezondheid 'Zorg voor Morgen'die eerder dit jaar door de gemeenteraad is vastgesteld.

---- --