Time : 2:25:13 PM
Date : Tuesday, September 21, 2004
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

De Schelde in 2050: nu werken aan deze uitdaging !

Echt langetermijnvisie is onontbeerlijk voor een reëel evenwicht tussen economie en ecologie.

De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV) stelt met genoegen vast dat de Vlaamse en Nederlandse regering de handen in elkaar slaan om over de Schelde een gemeenschappelijke toekomstvisie uit te tekenen. De gezamenlijke studie "Ontwikkelingsschets 2010 Schelde Estuarium", uitgevoerd door ProSes is daartoe een eerste aanzet. Ook de intentie dat in december beide regeringen knopen zullen doorhakken, biedt een interessant en positief perspectief voor iedereen die bij de Schelde is betrokken.

Maar er is meer !

Hoe economie en ecologie hand in hand de weg naar 2050 kunnen afleggen, vraagt een aanpak met een langere tijdshorizon . Enerzijds is het de opdracht van de beleidsmakers de economische rol van de Schelde te garanderen. Anderzijds is er het besef dat we voor het herstel en de bescherming van de natuur schatplichtig zijn aan de toekomstige generaties.

Daarom zijn er voor een realistisch Scheldebekkenbeheer minstens twee dwingende parameters aanwezig die een lange termijnactie, gespreid over 50 jaar, noodzakelijk maken.

De eerste parameter is de realiseerbaarheid van grote infrastructuurprojecten. Grensoverschreidend overleg, met op ieder niveau de geëigende drukkingsgroepen, machts- en beslissingscentra, zal hiervoor onvermijdelijk zijn.

De tweede dwingende parameter zal de keiharde realiteit zijn van de aan gang zijnde klimaatwijziging. We worden geconfronteerd met een blijvende stijging van de temperatuur van het aardoppervlak, met een toename van de hoeveelheid neerslag en een stijging van het niveau van de zeespiegel voor gevolg.

Het moet een uitdaging zijn voor onderzoekers, economische planners, overheid en politiek om rekening te houden met deze elementen. Rekening houdend met de uitvoeringstermijn van beslissingen is een aanpak vereist vanaf nu, over tientallen jaren heen. Bij uitblijven van enige actie, zal dit de maatschappij binnen de vijftig jaar voor zware gevolgen plaatsen.

Het Technologisch Instituut (TI) heeft deze uitdaging opgenomen en wetenschappers en topambtenaren, uit Vlaanderen en Nederland, nauw betrokken bij het beheer van de Schelde, de kans gegeven om een blik te werpen in de toekomst, naar 2050. Dit is ver genoeg om buiten de termijnen te vallen waarvoor nu reeds engagementen genomen zijn, maar niet te ver om - zoals het ingenieurs betaamt - realistisch te zijn.

Deze experten brengen hun bevindingen naar voren op het symposium "Schelde in 2050", op 6 oktober 2004 in het Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 20 te Antwerpen (www.ti.kviv.be/4ascelde).

De organisatoren zijn er zeker van dat dit symposium bijkomende inzichten zal leveren, die aan de regeringen zal toelaten om de beslissingen, gesteund op de uitgevoerde studie en de informatieronde bij de burgers, in een nog breder en groter tijdsperspectief te plaatsen.

ir. Guido Kestens
Algemeen voorzitter K VIV
ir. Ludo Moons
voorzitter Technologisch Instituut

Meer informatie over "Schelde in 2050" : www.ti.kviv.be/4ASCELDE Technologisch Instituut vzw, Ingenieurshuis - K VIV, Desguinlei 214, 2018 Antwerpen 1,
tel. 03-260 08 40,
e-mail : info.ti@ti.kviv.be

Contactpersonen :
ir. Hans Romaen, directeur
Christine Mortelmans, coördinator

Over de K VIV:
De K VIV werd opgericht in 1928 en verenigt meer dan 11.000 universitair ingenieurs. In de loop der jaren is de K VIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die nu ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De K VIV is erkend als de Vlaamse vertegenwoordiger van bio- en burgerlijk ingenieurs. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende vernieuwing, creativiteit en kwaliteit. Ze kunnen daarbij rekenen op een vast secretariaat van 26 medewerkers.

URL: http://www.ti.kviv.be/4ASCELDE
http://www.kviv.be