Dienstenbond CNV

Persbericht - CNV Dienstenbond accepteert geen gedwongen ontslagen bij UWV.
21-09-2004

Heden deelde de Raad van Bestuur van UWV mee dat boven op de aangekondigde 6.300 arbeidsplaatsen nog eens 3000 arbeidsplaatsen bij UWV verdwijnen. Daarmee wordt het totale personeelsbestand van UWV gehalveerd. De CNV Dienstenbond heeft bij de Raad van Bestuur aangegeven in dit stadium geen gedwongen ontslagen te accepteren. Wij willen namelijk niet dat mensen vanwege het succes van hun functioneren, het terugdringen van de instroom in de WAO, ontslagen worden. Een andere maar niet onbelangrijke reden hiervan is dat de verantwoordelijke minister, De Geus, het de vakbonden onmogelijk heeft gemaakt om goede beëindigingsregelingen te treffen.

De CNV Dienstenbond is wel bereid om in de onderhandelingen over een nieuw Sociaal Plan te praten over begeleide uitstroom naar ander werk en het oprekken van de zoektermijnen.

De aankondiging van de extra reductie komt nu extra hard aan omdat juist UWV-ers weten wat de versobering door het Kabinet van WAO en WW betekent. Naast dat uw eigen baan nu op de tocht staat kunt u in de komende tijd de gevolgen van de afbraak ook in uw eigen werk merken. De CNV Dienstenbond pikt het niet meer en roept u op in actie te komen tegen de plannen van het kabinet. Hieronder treft u een overzicht aan van de plannen. Daarna een oproep voor 2 oktober.


1.VUT en prepensioen
Het kabinet zet 1 januari 2006 het mes in de vervroegde uittreding (VUT, prepensioen), door de fiscale faciliteiten hiervoor af te schaffen. Er is een nog steeds- belabberde overgangsregeling en de vakbonden krijgen niet de kans om te zorgen voor een collectieve regeling. Het gevolg is dat iedereen die op 1 januari 2005 jonger dan 57 jaar is in de praktijk langer zal moeten doorwerken dan waarmee rekening was gehouden. Eerder stoppen dan 65 jaar wordt vrijwel onmogelijk.


2.De WAO
Vrij vertaald zegt het kabinet: je moet van een arbeidsongeschikte zijn uitkering afpakken om hem weer aan het werk te krijgen. De keuring wordt veel strenger; het wordt bijna onmogelijk om in aanmerking te komen voor een volledige WAO-uitkering. En als je als gedeeltelijk arbeidsongeschikte geen baantje kunt vinden waarmee je (volgens de normen van het kabinet) voldoende werkt, kom je heel snel op bijstandsniveau terecht.


3.Het eerste en tweede ziektejaar
Als een werknemer ziek wordt, is de werkgever verplicht om gedurende twee jaar 70 procent van het loon door te betalen. Vaak wordt in de cao afgesproken om dit aan te vullen tot 100 procent. Het kabinet wil nu die aanvulling tot 100 procent in het tweede ziektejaar onmogelijk maken. Als de bonden met de werkgever toch zon afspraak maken, volgt een sanctie: in dat geval zal de uitkering in de nieuwe WAO niet 70 procent van het laatstverdiende loon zijn, maar 70 procent van het minimumloon. In de praktijk komt dit simpelweg neer op een verbod voor de vakbonden om op te komen voor zieke werknemers en voor hen aanvullende afspraken te maken.


4.Ontslag
Volgens werkgevers en kabinet is het in Nederland veel te moeilijk en te duur om iemand te ontslaan. Bij collectieve ontslagen moet de werkgever zijn beste mensen kunnen selecteren. Zowel het kabinet als de werkgevers willen af van het lifo-systeem (last in first out), waarbij de werknemers met de langste dienstverbanden ook de meeste rechten hebben om te blijven. Verder vindt het kabinet een ontslagvergoeding overbodig. Het kabinet wil de ontslagvergoeding verrekenen met de WW, waardoor er dus niets overblijft. Een werknemer die gedwongen de poort verlaat, staat met lege handen op straat.


5.WW
De vervolguitkering is al afgeschaft voor iedereen die na 11 augustus 2003 werkloos is geworden. Ook werklozen ouder dan 57,5 jaar zijn alweer verplicht om te solliciteren. Nu gaat het kabinet ook de wekeneis aanscherpen, de kortdurende uitkering afschaffen en het fictief arbeidsverleden vervangen door het feitelijk arbeidsverleden. Dit lijken bijna allemaal technische aanpassingen, maar met name de meest kwetsbare groepen met korte contracten of dienstverbanden worden hiermee zwaar getroffen, omdat ze meteen in de bijstand terecht dreigen te komen.


6.Toekomst sociale zekerheid en levensloopregeling Daarmee zijn we er nog niet. Zowel werkgevers als kabinet hebben zo hun gedachten over de invulling van de sociale zekerheid. Tot nu toe wordt de levensloopregeling nog gepresenteerd als instrument voor werknemers om met verlof te gaan of om eerder te kunnen stoppen met werken. Kabinet en werkgevers willen dit soort regelingen ook anders inzetten. Individuen kunnen dan zelf sparen voor hun inkomen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Het CNV wil vasthouden aan de solidariteit tussen werknemers. Ziekte en werkloosheid kunnen iedereen overkomen; we blijven solidair met degenen die het treft.

Bovenstaande opsomming is nog maar een greep uit de plannen van het kabinet.
Door massaal te reageren kunnen we er voor zorgen dat er beter wordt nagedacht over de toekomst van Nederland. Laat ook uw stem horen en demonstreer mee tegen dit kabinetsbeleid. Kom op zaterdag 2 oktober van 12.00 tot 14.00 uur naar het Museumplein in Amsterdam!

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker, bereikbaar op (035)6460580. Mailen kan ook op: hilversum@cnvdibo.nl