Politie Zuid-Holland-Zuid

Duizendste internetaangifte ontvangen

21-09-2004 - Dordrecht

De Politie Zuid-Holland-Zuid heeft vandaag de duizendste internetaangifte ontvangen. Vanaf 1 juni is het mogelijk om bij de Politie Zuid-Holland-Zuid aangifte te doen via internet (www.politie.nl/zuid-holland-zuid). In de eerste fase kon er van een zevental delicten, aangifte worden gedaan: diefstal van fiets, diefstal bromfiets, diefstal uit/vanaf een auto(autokraak), en naast vernieling in het algemeen ook speciaal vernieling aan openbare gebouwen, objecten van het openbaar vervoer en van vernieling van autos. In augustus is daar winkeldiefstal bij gekomen. De internetaangifte heeft duidelijke voordelen voor het publiek, er kan 24 uur per dag aangifte worden gedaan, het is makkelijk en er zijn geen wachttijden!

Aangiftedrempel verlagen
Door het aanbieden van de mogelijkheid om via internet aangifte te doen, wordt getracht de aangiftebereidheid te verhogen. In juni is er een eerste enquête gehouden onder de mensen die via internet aangifte hebben gedaan en in september wordt er een tweede enquête gehouden. Met betrekking tot de klanttevredenheid bij de internetaangifte was 87% van de ondervraagden positief tot zeer positief. Als gevolg van internetaangifte zijn de afgelopen periode ruim 10% meer aangiften binnengekomen.

Terugblik afgelopen drie maanden
Het totaal aantal internetaangiften was in de periode juni t/m augustus als volgt over de districten verdeeld: 60% van de aangiften was afkomstig uit het district Dordrecht/ Zwijndrechtse Waard, 30% uit het district Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden en 10% uit het district Hoeksche Waard. Opvallend is dat in het district Dordrecht / Zwijndrechtse Waard en het district Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden de meeste aangiften betrekking hebben op diefstal uit/vanaf auto(autokraak), terwijl in het district Hoeksche Waard de meeste aangiften betrekking hebben op vernieling respectievelijk zaakbeschadiging.

Afgewezen aangiften
In de periode juni t/m augustus zijn 31 internetaangiften afgewezen, omdat er niet aan de voorwaarden was voldaan om ze in behandeling te nemen. In een aantal gevallen bleek de dader toch bekend te zijn of kwam het delict niet op de lijst met zeven delicten voor. Deze personen is gevraagd alsnog aangifte te komen doen op het bureau.

Verwerking en screening op valse aangiften
Omdat de internetaangiften ook in de politieadministratie opgenomen moeten worden, zijn er 24 medewerkers opgeleid om de internetaangiften te behandelen en te screenen op juistheid. Na die bewerking worden alle gegevens op een eenvoudige wijze geautomatiseerd in de diverse politiebestanden opgenomen. Voor wat betreft eventuele valse aangiften is de gebruikelijke procedure van toepassing, dat wil zeggen na overleg met de Officier van Justitie wordt de pleger aangehouden en wordt proces-verbaal opgemaakt terwijl de kosten van het ten onrechte inzetten van politiecapaciteit op de dader worden verhaald. Tot op heden zijn er nog geen valse aangiften in onze regio aangetroffen; datzelfde geldt voor de overige regios. Het feit dat op vrij eenvoudige wijze de herkomst van de valse aangifte opgespoord kan worden zal daar ongetwijfeld aan bijgedragen hebben.

Aangiftezuil: Nieuw!
Vanaf het begin dat de internetaangifte in de regio Zuid-Holland-Zuid van start ging staat er op het regiobureau een aangiftezuil voor de collegas en bezoekers. Sinds deze week staat er ook een internetzuil op het politiebureau aan de Nassauweg in Dordrecht. In Zwijndrecht en het Bureau Binnenstad in Dordrecht volgen die nog om ook daar aan het publiek dat deze bureaus bezoekt die snelle faciliteit te bieden. Op de nieuwe bureaus in Oud-Beijerland en Gorinchem zijn de aangiftezuilen onderdeel van het nieuwbouwproject.