Ingezonden persbericht


Massale controleacties in het hele land

Diabetesvereniging strijdt tegen ernstige diabetescomplicaties

Leusden, 21 september 2004 - De Diabetesvereniging Nederland (DVN) gaat in de komende maanden massaal mensen controleren op diabetes (screenen). Daarmee draagt de DVN bij aan het opsporen van mensen die nog niet weten dat zij diabetes hebben. Van de naar schatting 850.000 mensen met diabetes in Nederland, weten 350.000 nog niet dat zij het hebben.

In de 76 lokale afdelingen van de DVN, verspreid over het hele land, zijn er de komende maanden tal van screeningsacties. Bovendien wordt er gescreend op de zeer drukbezochte 50PlusBeurs (22 tot en met 26 september in Utrecht) en op de Femina (2 tot en met 10 oktober in Rotterdam). Verder zijn er in de weken rond Wereld Diabetes Dag (14 november) screenings op maar liefst 70 locaties in het hele land. De locaties en tijden van die screenings worden via advertenties in huis-aan-huiskranten bekend gemaakt.

Een screening houdt in dat iemand met een eenvoudige vingerprik een minimale hoeveelheid bloed wordt afgenomen. Binnen enkele seconden meet een apparaatje de bloedglucose. Als deze te hoog is, wordt degene die gecontroleerd is aangeraden de huisarts te bezoeken voor verder onderzoek. Wie daar behoefte aan heeft, kan direct een nazorg-gesprek krijgen. De screenings worden uitgevoerd door gecertificeerde vrijwilligers van de DVN en door diabetesverpleegkundigen.

Het duurt zo'n vier tot acht jaar voordat bij iemand diabetes wordt ontdekt. Daarom noemen zowel de DVN alsook minister Hoogervorst (Volksgezondheid) diabetes een sluipende volksziekte. Hoe langer iemand zonder behandeling met diabetes rondloopt, hoe groter de kans op ernstige complicaties aan voeten, nieren, ogen, zenuwen, gewrichten, hart en vaten. Om die reden vindt de DVN het belangrijk om screenings te houden. Dit in tegenstelling tot het standpunt dat de Gezondheidsraad onlangs in een persbericht naar buiten bracht. Alhoewel de Gezondheidsraad erkent dat screenen op diabetes gezondheidswinst oplevert, kiest zij toch voor het nader onderzoeken van de mogelijkheden naar het breder screenen van mensen op hart- en vaatziekten. Dat zou nog meer gezondheidswinst opleveren. De DVN is van mening dat dit onderzoek de moeite waard is maar vindt het onbegrijpelijk dat men daarmee de kans om diabetes op te sporen, laat liggen.

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij er te veel suiker (=glucose) in het bloed aanwezig is. De glucose komt in het bloed door koolhydraten in voeding. De koolhydraten uit het voedsel worden in het lichaam omgezet in glucose en het bloed vervoert deze glucose naar alle cellen in het lichaam. De cellen gebruiken de glucose als brandstof. Die brandstof geeft energie om te leven. Om de glucose in de cellen te krijgen is insuline nodig. Dit is een hormoon, gemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Er ontstaan dan klachten, omdat te veel glucose werkeloos blijft rondzweven in het lichaam en de cellen te weinig brandstof hebben.

De Diabetesvereniging Nederland behartigt de belangen van alle mensen met diabetes en helpt hen een normaal en actief leven te leiden. Daartoe biedt de DVN voorlichtingsmaterialen, organiseert activiteiten als cursussen, gespreksavonden, symposia, vakantiekampen en evenementen en heeft diverse telefonische informatie- en adviesdiensten voor het beantwoorden van vragen, individuele begeleiding en hulpverlening. De DVN, die volgend jaar zestig jaar bestaat, heeft 57.000 leden en is daarmee de grootste patiëntenvereniging. Voor meer informatie: www.dvn.nl, www.sugar.nl, www.sugarkids.nl, telefoon (033) 463 05 66.