Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Veertig jaar zaaien, wieden en oogsten

Op dinsdag 21 september is het groot feest op de Nijkamptuin in het Eendrachtspark. In de oogstmaand viert schooltuin van tuinmeester Albert Kooistra haar 40-jarig bestaan. De kinderen veranderen, hun nieuwsgierig enthousiasme blijft

In september 1964 werd de grote schooltuin officieel geopend door Jan Nijkamp, de toenmalige directeur van de Haagse kindertuinorganisatie. Nijkamp onthulde er zijn eigen naambord. Een bijzonder feit, wat toentertijd was naamgeving aan levende personen voorbehouden aan leden het koninklijk huis.

Natuur voor stadse kinderen
Ruim veertig jaar biedt de tuin al natuur en biologieles voor kinderen van de basisschool.In 1964 openden in Amsterdam maar liefst vier schooltuinen, allen gelegen in de westelijke tuinsteden. De schooltuinen waren bedoeld om de stadse kinderen kennis te laten maken met allerlei facetten van de natuur. De tuinen moesten plaats geven aan 500 leerlingen. Alle schooltuinen kwamen in een aantrekkelijke, groene omgeving.

Slechte grond
Kuperus, de eerste schooltuinmeester van de Nijkamptuin koos een terrein aan de dr. H. Colijnstraat. De toen zestigjarige Kuperus begon in de winter van 1963 met de werkzaamheden op het tuincomplex. De tuin aan de dr. H Colijnstraat had slechte grond. Het bestond uit veengrond, schrale zandgrond en stugge klei. De teeltresultaten waren in het eerste jaar bepaald niet optimaal. Na veertig jaar is de tuin omrand door prachtige bomen, en is er veel verschillend fauna te zien.

Je eigen initiaal opeten
Nog steeds krijgen op het terrein van de schooltuin wekelijks kinderen van groep 7 en 8 les in de natuur. Ze leren zaaien, planten, wieden en oogsten op een eigen stukje grond. Ze zaaien hun eigen initiaal met tuinkerszaad in, en zien het daarna opkomen. Dat leidt altijd tot grote bewondering voor de natuur. Alles wat de kinderen zelf planten, kunnen ze, als het rijp is, mee naar huis nemen. Naast de buitenlessen krijgen de kinderen in het klaslokaal les. De theorielessen gaan onder meer over natuur en cultuur, grondsoorten, kiemingsvoorwaarden, voortplanting, weermeting, zaadverspreiding.

Historisch overzicht
Via onderstaande link kunt u nog veel meer te weten komen over de rijke geschiedenis van de J.A. Nijkamptuin.

Contact:
M. Blom

Link(s):
Link naar meer informatie over de J.A. Nijkamptuin