Universiteit van Tilburg

Studium Generale presenteert: Vreemd Amerika

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen organiseert Studium Generale een vijftal programmas over de USA, samen met een aantal partners in en buiten de universiteit. Niet zozeer de politieke actualiteit staat centraal, maar de ambivalente kijk van Europeanen op dit zo bekende, maar toch nog steeds vreemde land. Onze cultuur mag dan inmiddels nog zoveel Amerikaanse trekken vertonen, toch toont Amerika ons telkens weer andere gezichten, die wij - neutraliteit lijkt geen optie- met bewondering óf met afkeer gadeslaan.

Een optreden van Janet Jackson tijdens de pauze van de Amerikaanse superbowl leidde eerder dit jaar tot grote opschudding: 3 seconden was haar blote linkerborst te zien. Een nationale rel (nipplegate) volgde, tot grote hilariteit van Europa. Hoe komt het toch dat een land met de grootste porno-industrie zich zo opwindt over een borst? Amerika lijkt een zelfde dubbele moraal te hanteren als het gaat om omgangsvormen. Ruige taal van rapper Eminem wordt gecensureerd, terwijl in Amerikaanse films het bloed van de buis kruipt.

Vijf symposia zullen er aan besteed worden, waarvan er drie op de universiteit plaatsvinden en twee op verschillende lokaties in de stad. De reeks wordt geopend op dinsdagavond 21 september in popcentrum 013, waar de bekende columnist Stephan Sanders samen met journalist Martijn de Waal hun persoonlijke fascinatie voor Amerika uit de doeken zullen doen.

Hierna volgen twee symposia op de universiteit. Voor vele takken van wetenschap geldt Amerika als academisch gidsland. En in wel zeer sterke mate voor de economische wetenschap. Tilburg mag dan over de beste Europese economische faculteit beschikken, maar op de wereldranglijst ziet de faculteit met haar achttiende plaats louter Amerikaanse universiteiten voorafgaan.
Juist vanwege hun vermeende inferioriteit worden ons daarentegen de sociale rechten in Amerika als afschrikwekkend voorbeeld voorgehouden (geen Amerikaanse toestanden a.u.b.) Toen de jurist Jacobs aankondigde dat hij een boek ging schrijven over sociale rechten in Amerika, kreeg hij regelmatig de reactie: zijn die er dan?

De Amerikaanse film is het onderwerp van het vierde programma in de reeks. Regisseur George Sluizer van de succesvolle film Spoorloos (winnaar Gouden Kalf 1988) kan erover meepraten. Hij werd gevraagd voor een Amerikaanse remake, maar heeft ervaren dat er behoorlijk wat aan de film versleuteld moest worden.

De reeks besluit met een symposium in museum De Pont over Amerikaanse beeldende kunst, met lezingen over belangrijke hedendaagse kunstenaars als Bill Viola, Nan Goldin en Paul McCarthy.
Het programma is te vinden op de site van Studium Generale

Noot voor de pers
Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, tel 013-4662841/2166 of mail naar sg@uvt.nl
Laatst gewijzigd: donderdag 02 september 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers