CNV

CNV: Arbeidsvoorwaardennota komt als kamer kans heeft gehad

Eerst is de Tweede Kamer nog aan zet, daarna reageert het CNV. Daarom heeft het CNV besloten om met de presentatie van de concept arbeidsvoorwaarden-nota te wachten tot na de algemene beschouwingen. 'Wij laten niet eerst onze kaarten zien, wanneer we weten dat de Tweede Kamer nog aan zet is', verklaart CNV-bestuurder Rienk van Splunder.

Traditioneel presenteert het CNV op de dag voor Prinsjesdag de conceptversie van zijn arbeidsvoorwaardennota en de loonvraag. Oftewel de grote lijnen van de CNV-inzet in het komende cao-seizoen. Maar de ontwikkelingen sinds het mislukte Voorjaarsoverleg van afgelopen mei hebben ervoor gezorgd dat het CNV dit jaar voor een andere koers kiest. Het vakverbond wil eerst de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer afwachten, alvorens de eigen arbeidsvoorwaardenplannen op tafel te leggen. 'Dat is een bewuste keuze, we willen eerst weten in hoeverre de Tweede Kamer akkoord gaat met de kabinetsplannen', aldus Van Splunder.

Het CNV hoopt dat de Tweede Kamerleden nog net op tijd hun ogen openen en zich alsnog hard maken voor aanpassingen in de kabinetsplannen. Van Splunder: 'Het is ook onderhandelen. Wij willen niet dat Kamerleden hun eventuele amendementen aanpassen aan onze reparatievoorstellen. Laat de Kamer eerst zelf geconfronteerd worden met de brokken die het kabinet veroorzaakt. Daarna reageren wij.'
Daarnaast wil het CNV rekening houden met de uitkomsten van de beschouwingen. 'Pas als de Kamer kleur bekent, maken wij de balans op', zegt CNV-bestuurder Van Splunder.

Voor nadere informatie
Frieda Tax, woordvoerder CNV, tel. 030 - 2913709 / 06 - 51723074 Marjan Heuving, woordvoerder CNV, tel. 030 - 2913709 / 06 - 51723353

20 sep 04 16:00