Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

20 september 2004

Aantal geregistreerde donoren stijgt sterk bij Actieve Donorregistratie

Uit het vrijdag j.l. openbaar gemaakte Nivel onderzoeksrapport naar een Actief Donorregistratiesysteem blijkt dat het aantal Nederlanders dat zich bij dit nieuwe systeem als donor laat registreren, fors zal stijgen. Van alle Nederlanders ouder dan 18 jaar staat op het ogenblik bijna 20% geregistreerd als donor. Onder het door het NIGZ voorgestelde Actief Donorregistratiesysteem stijgt dit aantal tot ongeveer 53%.

Uit het onderzoek valt verder op te maken dat het aantal nee-registraties ook zal stijgen maar lang niet zo sterk als algemeen werd gedacht. Dit neemt toe tot 23% (nu: 12%). Een ander belangrijk gegeven is dat nabestaanden van donoren minder moeite hebben met een ja-registratie die via een passieve keuze tot stand is gekomen dan dat er helemaal geen registratie aanwezig is. Hieruit mag verwacht worden dat het aantal nabestaanden dat weigert onder een actief registratiesysteem fors af zal nemen.
Op het ogenblik weigeren ongeveer 70% van de nabestaanden van niet geregistreerde donoren mee te werken aan een donatieprocedure. Overigens is het NIGZ evenals de onderzoekers van het Nivel overtuigd van het belang van betrokkenheid van de nabestaanden bij de procedures. Dit zal tot uiting moeten komen in een zeer zorgvuldige benadering van en informatieverstrekking aan de nabestaanden en vooral ook een verbetering van de nazorg voor die nabestaanden die aangeven daar behoefte aan te hebben.

Dé juiste oplossing bestaat niet
Hoewel het NIGZ verheugd is met de onderzoeksgegevens blijft enige voorzichtigheid op zijn plaats. Antwoorden door individuen tijdens een onderzoek gegeven hoeven uiteraard niet volledig overeen te komen met een werkelijke, zeer emotionele situatie waarin een donatieprocedure zich meestal afspeelt. Echter, uit het onderzoek blijkt wel duidelijk dat de risicoâs aan de invoering van een Actief Donorregistratiesysteem aanmerkelijk minder zijn dan in het vorige Nivel rapport (april 2004) nog werd gesuggereerd. Hierin werd summier bij het Actief Donorregistratiesysteem stilgestaan. Daarnaast mag ook niet over het hoofd gezien worden dat meer ja-geregistreerden in het donorregister niet automatisch zullen leiden tot een gelijkluidend stijgingspercentage van het aantal werkelijke donoren in de ziekenhuizen behaald.
Willen we in Nederland tot een structurele stijging van het aantal donatieprocedures komen dan lijkt een heel pakket van maatregelen noodzakelijk, zowel binnen als buiten de ziekenhuizen. Uit het nu gepubliceerde rapport van het Nivel blijkt echter dat het Actief Donorregistratiesysteem een belangrijk onderdeel kan vormen om tot deze structurele verbetering te komen.