ST. FLORISTISCH ONDERZOEK NED.

Unieke vondst Herfstschroeforchis

Stichting Floristisch Onderzoek Nederland
Postbus 9514, 2300 RA Leiden
Tel: 071-5273533, Fax: 071-5273511
e-mail: floron@floron.leidenuniv.nl
Wrl: www.floron.nl

///Persbericht///

Unieke vondst Herfstschroeforchis

In Nederland is een nieuwe groeiplaats gevonden van Herfstschroeforchis. Dit bericht kwam binnen bij de Stichting FLORON die alle gegevens over wilde planten in Nederland verzamelt. Herfstschroeforchis is een zeldzame en bedreigde orchidee die in Europa op steeds meer plekken verdwijnt. Nieuwe populaties worden eigenlijk nooit gevonden. Des te unieker is de vondst van deze nieuwe, derde groeiplaats van Herfstschroeforchis in Nederland.

De bloemen van deze orchidee staan gedraaid in de vorm van een schroefdraad om de stengel en hij bloeit in de nazomer of in het begin van de herfst .VandaardenaamHerfstschroeforchis.Denieuwe populatie van deze plant is gevonden op de Hompelvoet, een eiland in de Grevelingen. Uit de eerste tellingen blijkt dat er minstens 300 bloeiende planten staan. Nauwkeurig speurwerk leert dat er daarnaast mogelijk duizenden niet-bloeiende planten groeien.

De Hompelvoet is een natuurterrein dat wordt beheerd door het Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen. De belangrijkste ontwikkelingen in de natuur van het eiland worden al jaren gevolgd door de Vogelwacht Kees de Kraker. Tijdens een excursie onder zijn leiding werden de eerste planten van Herfstschroeforchis ontdekt. De Vogelwacht geeft al jaren waarnemingen van bijzondere planten aan de Stichting FLORON door.

In Nederland zijn 2 andere groeiplaatsen bekend, een kleine in Zuid-Limburg en een grotere op het eiland Goeree. De nieuwe populatie is waarschijnlijk voortgekomen uit deze laatste. Orchideeënzaad is heel klein en licht en door de wind kan het de tussenliggende afstand van 3 kilometer gemakkelijk overbruggen.

In de laatste 100 jaar is Herfstschroeforchis ook in Nederland sterk afgenomen. De meeste van de oude groeiplaatsen lagen op de Veluwe, de Achterhoek en in Zuid-Limburg. De orchidee kwam vooral voor op onbemeste natte graslanden, de zogenaamde Blauwgraslanden. Deze zijn in de loop der tijd voor een groot deel ontgonnen. Andere bedreigingen voor de Herfstschroeforchis zijn bemesting en verdroging.

///Einde Persbericht///

Tekening, foto en overzichtskaartje Herfstschroeforchis beschikbaar.

Voor achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met de Stichting FLORON.
Drs. B. Odé tel.: 071-5273533 of 06-22468557

E-mail: Ode@FLORON.Leidenuniv.nl
Voor extra informatie bezoek onze website: www.floron.nl. Kijk onder: 'Bedreigde Soorten Project'.

Bedreigde planten
Planten zijn bij uitstek de graadmeters voor de kwaliteit van de natuur en het landschap. Zij geven aan hoe het gesteld is met de biodiversiteit en hebben daarom een belangrijke signaalfunctie. Gaat het goed met de wilde planten dan gaat het goed met de natuur in Nederland. Om te weten hoe het met de wilde planten in Nederland gaat is het belangrijk om alle ontwikkelingen op de voet te volgen. Op het ogenblik is de situatie voor ongeveer 200 soorten zorgwekkend. FLORON en het Nationaal Herbarium Nederland hebben in 2000 een Rode Lijst samengesteld van 200 bedreigde en kwetsbare planten. Slechts een klein gedeelte daarvan valt onder de bescherming van de Flora- en Faunawet en de Europese Habitatrichtlijn.

De Stichting FLORON
De Stichting FLORON is een landelijke organisatie die tot doel heeft de wilde flora van Nederland in kaart te brengen en te beschermen. FLORON houdt zich bezig met verspreidingsonderzoek (waar komen de soorten voor?), monitoring (hoe gaat het met soorten in de loop van de tijd?), ecologie (wat is de relatie van planten met hun omgeving?) en natuurbescherming (welke maatregelen moet je nemen om bedreigde soorten te beschermen?). FLORON werkt daarbij zoveel mogelijk samen met andere organisaties op het gebied van onderzoek, bescherming en herstel van de (bedreigde) wilde flora in Nederland. FLORON bestaat uit een landelijk bureau met 8 medewerkers in Leiden en enkele honderden vrijwilligers, verspreid over heel Nederland, die jaarlijks hun bevindingen doorgeven.

20 sep 04 11:15