Gemeente Baarn

Voorstel Verordening Stimuleringsfonds Startersregeling

31-08-2004

In de raadsvergadering van 29 september a.s. wordt het voorstel Verordening Stimuleringsfonds Startersregeling behandeld. Al eerder bespreekt de Commissie Ruimtelijke Ordening en Beheer op 16 september het voorstel.

Doel
De gemeente wil met de starterslening jonge Baarnaars ondersteunen om een woning te kopen. Voor starters is het immers vaak moeilijk geworden om een huis te kopen doordat de afgelopen jaren de prijzen van koopwoningen sterk zijn gestegen. De starterslening kan de positie van starters op de woningmarkt verbeteren. Dit streven is terug te vinden in het raadsprogramma 2002-2006 en in het coalitieakkoord. Een ander positief effect is dat er meer doorstroming kan komen van huurwoningen naar koopwoningen.

Starterslening
De starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van een woning en het maximale bedrag dat bij de bank kan worden geleend volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De hoogte van de starterslening hangt af van het inkomen van de starter en de voorwaarden die de gemeente heeft gesteld. Over de starterslening wordt in elk geval de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaald. De starter gaat na drie jaar rente en aflossing betalen, tenminste wanneer het inkomen intussen voldoende is gegroeid. Anders betaalt de starter een maandlast die past bij het inkomen op dat moment. De totale financiering van de woning bestaat uit een normale hypotheek en de starterslening. De starterslening is dus een tweede lening. De eerste hypotheek sluit men af bij een bank naar keuze. De starterslening sluit de starter af bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Voorwaarden
In de verordening bepaalt de gemeente wie er voor de starterslening in aanmerking komt en voor welke woningen de lening geldt. Ook stelt de gemeente in de verordening vast wat de maximale hoogte van de lening is en welke voorwaarden daarbij gelden.
Het voorstel aan de raad is om de volgende voorwaarden te stellen aan het verstrekken van een starterslening:

1. In aanmerking voor de starterslening komen starters die minimaal drie jaar in een zelfstandige huurwoning in Baarn wonen of minimaal drie jaar inwonend zijn in Baarn. Daarnaast moet men jonger zijn dan 31 jaar.

2. De starterslening wordt alleen ingezet bij nieuwbouwprojecten die de gemeenteraad daarvoor heeft aangewezen.

3. De koopsom van de woning mag niet hoger zijn dan het maximum volgens de actuele normen van de Nationale Hypotheek Garantie.
4. De starterslening mag maximaal 25% van de maximale koopsom van de woning zijn. Het exacte percentage wordt per nieuwbouwproject bepaald.

'Revolving fund'
De gemeente kan de starterslening verstrekken doordat zij een bedrag daarvoor opzij heeft gezet in een eigen fonds bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Het gaat om een zogenaamd revolving fund. Dit fonds wordt weer gevoed door de aflossing en rente op de starterslening, zodat er opnieuw geld beschikbaar komt voor nieuwe leningen. Het fonds is tot nu toe gevoed met geld van het Bouwfondsdividend dat ten behoeve van huisvesting is gestort.

De starterslening wordt aangeboden onder Nationale Hypotheek Garantie. Het Waarborgfond Eigen Woning staat dan borg voor de betaling van rente en aflossing op zowel de starterslening als op de 1e hypotheek. Het risico dat de gemeente loopt is dus vrijwel nihil. Ook voor de starter is de starterslening onder Nationale Hypotheek Garantie een aantrekkelijke manier van financieren.

Project Bremstraat
Een project waar de Starterslening kan worden toegepast is het project Bremstraat, tweede fase, waar naar verwachting 8 appartementen worden gerealiseerd voor starters door projectontwikkelaar Holland Huis. Het voorstel aan de raad is om voor deze appartementen een starterslening van maximaal 20% van de maximale koopsom beschikbaar te stellen. Het huidige revolving fund is niet toereikend om een hoger percentage toe te passen. Met het percentage van 20% kan het verstrekken van startersleningen voor 8 startersappartementen kostenneutraal worden gerealiseerd.

Op dit moment kan men zich nog niet inschrijven voor de 8 te realiseren startersappartementen. Wanneer en wie zich kunnen inschrijven zal bekend worden gemaakt in de Baarnsche Courant en het Baarns Weekblad.