Gemeente Schiedam


PERSBERICHT

Juli 2004

De Dood voor Ogen

Een dag lang staat het Stadskantoor van Schiedam in het teken van De Dood voor Ogen. Een symposium over oude en nieuwe tradities, rituelen en gewoonten die met de dood te maken hebben. Op zaterdag 18 september gaan geestelijken met elkaar in debat, worden schrijvers geïnterviewd door Prem Radhakiskun (NPS) en staat de dood centraal bij verschillende 'Gesprekken aan de Schie', die geleid worden door Annemiek Schrijver, presentatrice van IKON-live. Ook kunt u een ontwerp van het Kindermonument van Marleen Kaptein Stijn Roodnat bezichtigen. Dit monument is ontworpen om de op Beukenhof begraven en gecremeerde kinderen te herdenken.

De Dood voor Ogen wordt georganiseerd door Stichting Beukenhof in samenwerking met Openbare Bibliotheek Schiedam, Bureau Stervensbegeleiding in de Multiculturele Samenleving (COS Rijnmond), Loeder Events en afdeling Cultuur van gemeente Schiedam. Individualisering, ontkerkelijking en globalisering hebben de westerse mens vervreemd van eeuwenoude gebruiken en geloven en hebben hem in contact gebracht met allerlei nieuwe waarden, normen en tradities. Dit geldt ook voor de uitvaartwereld. Naast persoonlijke en maatschappelijke veranderingen, hebben uitvaartdiensten ook te maken met een veranderende wetgeving die een belangrijke invloed heeft op rituelen en gebruiken bij het afscheid nemen.

De leegloop van de Christelijke kerken in de westerse wereld lijkt te illustreren hoe waarden, normen en tradities verdwijnen. Door de komst van AIDS ontstond een generatie stervenden die niet alleen jong was, maar ook tijd had om naar eigen inzicht vorm te geven aan het afscheid. Ook de komst van nieuwe Nederlanders maakte dat binnen beperkte uitvaarttradities, ruimte moest zijn deze burgers hun rituelen van leven en dood te laten uitvoeren. Het spectrum aan rouwrituelen is door al deze veranderingen rijker geworden.

Crematorium Beukenhof in Schiedam heeft zich afgelopen jaren in sneltreinvaart aangepast aan de veranderingen van deze tijd. Door voortdurend in te spelen op nieuwe vragen en te leren van het verleden, treedt Beukenhof de toekomst met open vizier tegemoet. Een monument voor ongeboren kinderen en duidelijke denkbeelden over crematoria en andere zaken tonen aan dat Beukenhof in de voorhoede loopt.

De Dood voor Ogen gaat over al deze en nog vele andere zichtbare en onzichtbare veranderingen, over de oorzaken en gevolgen, over de kracht van rituelen bij de overgang van leven naar dood en de invloed hiervan op de kunsten. Gedurende een eendaags totaalprogramma wordt een groot aantal aspecten van de dood belicht. Door middel van literatuur, film, beeldende kunst, architectuur, muziek en debat wordt de veranderende cultuur van het afscheid nemen belicht. Oude tradities die nog voortbestaan worden getoond naast de keuzes van nieuwlichters, terwijl wetgeving wordt geplaatst tegenover wenselijkheid. Schrijvers vertellen bij 'Gesprekken aan de Schie' niet alleen over de dood, maar ook over de glorie van het leven en religieuze leiders gaan in conclaaf met atheïsten en animisten met hedonisten. De andere 'Gesprekken aan de Schie' gaan over regels en riten en is een debat tussen geestelijken. 'Gesprekken aan de Schie' wordt georganiseerd door de Openbare Bibliotheek.

De Dood voor Ogen vindt plaats in het kader van Roes en Rituelen, onderdeel van het provinciale project Kleurrijke Wijken, en wordt georganiseerd op zaterdag 18 september van 13.00 tot 20.00 uur in diverse zalen van het Stadskantoor en de Bibliotheek aan het Stadserf.


Noot voor de redactie,