Ingezonden persbericht


Gilde SamenSpraak
17 september 2004

"Vergroten zelfvertrouwen basis voor communicatie"

Is Gilde SamenSpraak hét format voor integratie?

Woensdag 15 september reikte de Afghaanse Zohra Atmar het eerste exemplaar van het wetenschappelijk rapport 'Samen leven? Samen spreken!' uit aan tweede kamerlid Stef Blok, voorzitter van de commissie Integratiebeleid. Het rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de effecten van het taal- en integratieproject Gilde SamenSpraak.

Een dag later presenteerde Gilde Nederland 'Samen leven? Samen spreken!' in het Volkenkundig Museum van de Radboud Universiteit. In aanwezigheid van betrokken deskundigen werd het antwoord gezocht op de vraag: 'Heeft Gilde Nederland met het project SamenSpraak het juiste format voor integratie gevonden?' De meningen hierover liepen zoals te verwachten uiteen. Onderstaand een overzicht van enkele reacties. Het rapport zelf, inclusief conclusies, vindt u online.

Na de presentatie van de onderzoeksresultaten vraagt gespreksleider Lau Schulpen de panelleden wat hen bevalt aan de uitkomst van het onderzoek. Als eerste reageert directeur van moslimorganisatie Milli Görüs, Haci Karacaer: "Vooral de uitkomst dat Gilde SamenSpraak het zelfvertrouwen van anderstaligen vergroot, spreekt mij aan. Zelfvertrouwen is in mijn ogen de basis voor alle vormen van communicatie."

Directeur Directoraat Coördinatie Integratiebeleid Minderheden van het Ministerie van Justitie, Marilyn Haimé, stemt daar mee in: "Via Gilde SamenSpraak ontwikkelt de taalbeheersing. Bovendien versterkt het project het contact tussen anderstaligen en Nederlanders. Dit raakt één van de speerpunten van ons integratiebeleid: het vergroten van toenadering."

Burgemeester van Nijmegen, Guusje ter Horst: "Gilde SamenSpraak sluit uitstekend aan bij 'De ontmoeting'. Een verzameling activiteiten die verschillende Nijmegenaren met elkaar in contact brengt. Jong en oud, hoge en lage sociale klasse en autochtoon en allochtoon. Daarom stimuleer ik de komst van Gilde SamenSpraak in Nijmegen. En die komt er ook, zo heb ik vandaag al mogen vernemen."

Beleidsadviseur educatie en inburgering van de gemeente Haarlem en lid van G26 platform, Hanneke van der Meer: "De toename van de taalbeheersing en het contact met elkaar zijn positieve uitkomsten. Gilde SamenSpraak vormt dan ook een welkome aanvulling op het aanbod van de ROC's."

Een kritische noot valt, tot besluit, op te tekenen uit de mond van directeur van Palet, steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant, Han Rijgersberg: "Ik mis één ding: het gaat in het onderzoek alleen om de anderstalige. Van mij had het zich ook nog kunnen richten op de vrijwilliger. Verder had ik graag onderzocht gezien hoe het met het zelfvertrouwen van de anderstalige staat een jaar na deelname."

Gilde SamenSpraak
Het project Gilde SamenSpraak is een initiatief van Gilde Nederland. Het taal- en integratieproject brengt Nederlanders en anderstaligen samen om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Vele 50-plussers bieden anderstaligen op deze manier de mogelijkheid om op een informele, gezellige manier Nederlands te leren spreken. Nederland telt inmiddels 38 Gilden SamenSpraak. De organisatie streeft naar oprichting van nieuwe projecten in de gemeenten Capelle a/d IJssel, Gorinchem, Leeuwarden, Lelystad, Schiedam, Venlo, Vlaardingen en Zaanstad.

0 - 0 - 0 - 0 - 0