Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

COALITIE ZUINIGOPKUNST

Laatste oproep aan het kabinet!

Amsterdam, 17 september 2004

Laatste oproep aan het kabinet!

Toen u aantrad onderschreef u het hoofdlijnenakkoord met het uitgangspunt voor het cultuurbeleid dat kunst inspireert en bijdraagt aan de kwaliteit van de samenleving. Een compliment; er zijn weinig kabinetten geweest die een dermate duidelijk uitgangspunt voor het cultuurbeleid hadden.
Daarna nam u zich voor om 19 miljoen euro te bezuinigen op kunst en cultuur. Negentien miljoen, in het licht van de totale rijksbegroting is dat bijna een te verwaarlozen bedrag. U maakt er nog geen 2 kilometer snelweg mee. Is het wijs te bezuinigen op cultuur? Evenals de ondertekenaars van de brief die op 16 september in de Volkskrant verscheen, menen wij van niet.

Voor ons, filmmakers, kunstenaars, musici, dansers en theatermakers heeft het grote gevolgen. En niet alleen voor ons: het publiek ziet het culturele aanbod in de musea, de filmhuizen en op de podia verschralen, terwijl de prijzen stijgen. Een jonge generatie kunstenaars komt nauwelijks aan bod en voor de volgende generatie wordt het nog moeilijker, want gemeenten bezuinigen fors op cultuureducatie en bibliotheken. Dat heeft ook zijn weerslag op de amateurkunst.

En daar blijft het niet bij: deze pijnlijke bezuiniging komt bovenop een reeks van regeringsmaatregelen, kostenstijgingen en teruglopende inkomsten die de begrotingen van alle kunstinstellingen uithollen. Minimaal 59 miljoen euro voor 2005, rekent bureau Berenschot voor. En het loopt op tot 80 à 100 miljoen euro. Dat betekent een verlies van 6000 banen.

Het zijn de kunstenaars en de culturele instellingen die het Nederlandse culturele leven een gezicht geven. Als de overheid daar te weinig in investeert gaat het ten koste van:


- vernieuwing en ontwikkeling

- behoud en beheer van onze kunstschatten en monumenten
- cultuureducatie en amateurkunst

- toegankelijkheid en kwaliteit van kunst en cultuur voor iedereen

- het investerings- en leefklimaat in stedelijke gebieden

De bezuinigingen breken in rap tempo af wat door de jaren heen met veel moeite is opgebouwd. De schade die wordt aangericht is vele malen groter dan de opbrengst voor 's lands schatkist: in financiële zin houdt u er nagenoeg niets aan over, want bezuinigen kost ook geld. In immateriële zin kost het u veel hoogwaardige werkgelegenheid, een verarming van het leefklimaat en het verlies van een unieke internationale reputatie.

Wij hebben met genoegen gelezen dat onze Minister President aandacht vraagt voor de waarde van cultuur in een Europa, waarin kunst, cultuur en wetenschappelijk debat centraal staan. Maar dit pleidooi wordt pas echt geloofwaardig als u kunst en cultuur in eigen land genoeg ruimte geeft.

U heeft nog twee dagen voor Prinsjesdag. Keer terug op uw schreden en voorkom dat meer kapot wordt gemaakt dan ons allen lief is! Verras iedereen en schrap de bezuiniging op de cultuurbegroting in de definitieve versie van de miljoenennota. Ook de Raad voor Cultuur vindt dat minimaal 20 miljoen euro nodig is om het aanbod voor kunst en cultuur op peil te houden. Wees zuinig op kunst en maak de bezuiniging van 19 miljoen euro ongedaan!

Namens vele kunstenaars,

Alex van Warmerdam, Filmmaker
Hans Teeuwen, Cabaretier
Joep van Lieshout, Beeldend kunstenaar
Marlene Dumas, Beeldend kunstenaar
Ted Brandsen, Choreograaf, artistiek leider van het Nationale Ballet Edo de Waart, Dirigent
Jasperina de Jong, Actrice
Ivo van Hove, Regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam Hafid Bouazza, Schrijver

17 sep 04 15:24