CDA

CDA

17-09-04

Verburg: Leerrechten zijn voorrechten, een leven lang

Een leven lang leren houdt niet op na je dertigste. Daarom is het CDA tegen het plan van staatssecretaris Rutte van Onderwijs om universiteiten en hogescholen geen geld meer te geven voor studenten boven de dertig.

Dit zei Gerda Verburg, vice-voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, bij het in ontvangst nemen van het rapport De ontbrekende schakel, van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Dit rapport gaat over leerrechten.

Volgens Verburg dreigen door de bezuinigingsmaatregel de kosten voor 30+studenten viermaal zo hoog te worden. Dat raakt met name met name de groep mboers die op latere leeftijd een HBO-diploma willen behalen. Op dit potentiële middenkader drijft onze economie, met name het MKB. In de ogen van de CDA-fractie heeft iedereen recht op leerrechten voor het behalen van een startkwalificatie in het hoger onderwijs. Deze leerrechten zijn flexibel inzetbaar. Degene die nog leerrechten over hebben en eerst zijn gaan werken, moeten ook de mogelijkheid hebben hun leerrechten op een latere leeftijd te benutten. Dat is levenslang leren.

Verburg omarmde het voorstel voor leerrechten van het Wetenschappelijk Instituut. De leerrechten zouden moeten gaan gelden voor het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. De bedoeling is dat de student zelf zijn onderwijs kan gaan indelen, zodat dit beter aansluit bij zijn niveau en bij zijn loopbaanplanning. Daardoor kan het onderwijs efficiënter benut worden en zullen meer mensen met een diploma het onderwijs verlaten, verwacht het instituut.

Nu is de uitval in Nederland in vergelijking met andere Europese landen erg hoog. Nadat iemand dertig is geworden, vervalt een deel van de
resterende leerrechten. Alleen werkenden behouden dan een deel van hun aanspraken op onderwijs. De Informatie Beheer Groep zou de leerrechten, die alleen bij erkende opleidingen kunnen woren verzilverd, centraal kunnen administreren.