De Unie


Invista gaat reorganiseren, geen gedwongen ontslag

17 september 2004 - Op dinsdag 7 september 2004 heeft de Ondernemingsraad van Invista u een presentatie gegeven van de voorgenomen herstructurering. De Unie is evenals de andere vakbonden door de leiding van Invista Dordrecht in een eerder stadium onder strikte geheimhouding geïnformeerd. Uitgangspunt van Invista is om de boventalligheid als gevolg van deze herstructurering via een vrijwillige vertrekregeling op te lossen. De Unie stelt hier haar vraagtekens bij.

Tijdens twee bijeenkomsten die wij met de leiding van Invista Dordrecht gehad hebben zijn twee belangrijke zaken ter sprake gekomen.

Nut en de noodzaak van deze reorganisatie
Ten eerste is het nut en de noodzaak van deze reorganisatie besproken. Voor ons is dit niet goed te beoordelen. Hier ligt dan ook een belangrijke taak voor de Ondernemingsraad en de door hen ingeschakelde externe adviseur. Wij hebben er vertrouwen in dat zij de adviesaanvraag goed zullen bestuderen en alle mogelijke kansen en bedreigingen in kaart zullen brengen en op basis daarvan een goed advies uit zullen brengen. Ook De Unie zal de Ondernemingsraad daar waar mogelijk ondersteunen en informeren om elkaar op deze wijze te versterken.

Het vervallen van arbeidsplaatsen
Verder hebben we gesproken over het vervallen van arbeidsplaatsen. De exacte aantallen zijn nog niet bekend, maar het gaat om veel arbeidsplaatsen. Op andere plaatsen ontstaan echter weer nieuwe arbeidsplaatsen. De verwachting is dat er na de herstructurering 70 arbeidsplaatsen minder zijn dan nu het geval is. Het is de bedoeling dat deze boventalligheid door vrijwillig vertrek opgelost gaat worden. De Unie verwacht niet dat de boventalligheid door een vrijwillige vertrekregeling opgelost gaat worden. Dit heeft onder andere te maken met de huidige arbeidsmarkt en het arbeidsvoorwaardenniveau dat Invista-medewerkers hebben.

Daarbij wil Invista selecteren op kwaliteit en niet op Lifo. Dit betekent dat Invista het zogenaamde anciënniteitsprincipe, waarbij de laatste binnengekomen werknemer in een uitwisselbare functie als eerste ontslagen zal moeten worden, niet toe zal passen. De Unie heeft hier grote moeite mee. We hebben dan ook in het laatste overleg met de directie meegedeeld dat wij hier niet aan mee kunnen werken, zeker niet gezien de veranderende wet en regelgeving omtrent de werkeloosheidswet.

Sociaal plan
Wij hebben dan ook aangedrongen op het afspreken van een Sociaal Plan voor de hele reorganisatie. In het Sociaal Plan worden dan zaken als outplacement, scholing, herplaatsing, een ouderenregeling, een zogenaamde beëindigingsvergoeding en dergelijke geregeld.

Invista heeft duidelijk te kennen geven geen Sociaal Plan met de vakbonden af te willen spreken als de bonden niet mee willen werken aan het toepassen van de kwaliteitsselectie. In Nederland bepaalt het centrum voor werk en inkomen, het CWI, voor wie er een ontslagvergunning afgeven mag worden en voor wie niet. De Unie bepaalt dit niet.

Uit niet naleven van de correcte ontslagprocedure kunnen grote consequenties ontstaan voor die werknemers die het treft, zoals het weigeren of korten van een WW uitkering door het UWV. De Unie kan en wil onze leden niet blootstellen aan deze risicos en zal onder deze voorwaarden zoals het er nu naar uit ziet dan ook geen Sociaal Plan afsluiten. Misschien dat Invista nog tot vernieuwde inzichten komt. Wij zijn dan altijd bereid om verder te praten.

Individuele afspraken
Bovenstaande betekent dat er voor iedereen een individuele afspraak gemaakt zal moeten worden. Wij adviseren u dan ook als u een aanbieding krijgt contact met ons kantoor op te nemen om u te laten informeren over de eventuele consequenties met het huidige kabinetsbeleid.

We houden u van verdere ontwikkelingen op de hoogte. Voor het geven van nadere informatie ben ik uiteraard beschikbaar.

Gerard van der Lit
Bestuurder

vrijdag, 17 september 2004