Ingezonden persbericht

Nederland eensgezind tegen afschaffing prepensioen

ENSCHEDE, 20040917 -- Wanneer er een referendum zou komen over het prepensioen zou 90 procent van de Nederlandse bevolking tegen de afschaffing van het prepensioen stemmen. Dit blijkt uit een onderzoek dat MijnOpinie.nl (onderdeel van Newcom Research & Consultancy) heeft uitgevoerd. Van alle respondenten geeft 56,3 procent aan zeker van plan te zijn te gaan stemmen wanneer er een referendum over het prepensioen zou worden gehouden en is 25,2 procent "waarschijnlijk wel" van plan te gaan stemmen.


Het onderzoek is verricht onder het online onderzoekspanel van MijnOpinie.nl en betreft een representatief deel van de gehele Nederlandse bevolking tussen de 18 en 65 jaar. In totaal hebben 1331 mensen aan het onderzoek meegewerkt. Wanneer rekening gehouden wordt met het verschil tussen intentie en daadwerkelijk gedrag* kan men er vanuit gaan dat de daadwerkelijke opkomst bij een eventueel referendum rond de 50 procent zou komen liggen. Van hen die aangeven te zullen gaan stemmen is 90 procent van plan tegen de afschaffing te gaan stemmen. Een wet komt te vervallen wanneer dertig procent van alle stemgerechtigden tegen stemt. Vrouwen zijn significant vaker van plan tegen de afschaffing te stemmen (94 procent tegenover 86 procent van de mannen).

Het afdwingen van een referendum

Een referendum kan plaatsvinden wanneer 600.000 personen hun handtekening hiervoor zetten. Onder de respondenten is de bereidheid hiertoe een stuk hoger dan tot andere actie-methoden. Waar 24 procent mee zou doen aan demonstraties en 22 procent mee zou werken aan stakingen, geeft 76 procent van de respondenten aan hun handtekening te zullen zetten om een referendum af te dwingen. Deze actiebereidheid is onder vrouwen wederom significant hoger dan onder mannen (80 procent van de vrouwen tegenover 71 procent van de mannen). Van de respondenten van 55 jaar en ouder is 67 procent bereid een handtekening te zetten. Dit percentage is significant lager dan bij de andere leeftijdsgroepen (onder 35 tot 55 jarigen en degenen jonger dan 35 jaar is dit 77% respectievelijk 78 procent).


Vertrouwen en imago politiek

Op de vraag hoeveel vertrouwen de respondent op dit moment heeft in de Nederlandse politiek antwoordt 72 procent (zeer) weinig vertrouwen te hebben, 13 procent antwoordt neutraal en 15 procent heeft (zeer) veel vertrouwen in de politiek.
Ook is gevraagd voor een aantal termen aan te geven in hoeverre ze van toepassing zijn op het huidige kabinet. De associatie die het huidige kabinet vooral oproept is "Saai" (68% mee eens). Minder van toepassing vindt de respondent de termen "Menselijk" (67% mee oneens), "Bereid tot concessies" (64% mee oneens), "Competent" (54% mee oneens), "Stabiel" (51% mee oneens), en "Realistisch" (51% mee oneens).

Over de Nederlandse economie zijn de respondenten positiever gestemd. Van de respondenten heeft 42 procent (zeer) veel vertrouwen in de economie, 21 procent antwoordt neutraal en 37 procent heeft (zeer) weinig vertrouwen in de economie.

* Bij berekening van gepland en daadwerkelijk gedrag geldt:
'Zeker wel van plan' -> 75 procent hiervan gaat uiteindelijk stemmen
'Waarschijnlijk wel van plan' -> 25 procent hiervan gaat uiteindelijk stemmen




Ingezonden persbericht