Ingezonden persbericht
Brandweer Amsterdam - Brandweer Amsterdam in cijfers
16/09/2004 - Brandweer Amsterdam kreeg in 2003 22.312 meldingen te verwerken. De brandweer in de hoofdstad rukte 3478 keer uit voor brand en 5037 keer voor hulpverleningen aan burgers. De overige meldingen betroffen loze meldingen van automatische brandmeldinstallaties. Het aantal meldingen is ten opzichte van 2002 met 8,6 procent gestegen. De stijging is met name toe te schrijven aan de toename van het aantal brandmeldingen. De Adviseur Gevaarlijke Stoffen kwam 2003 68 keer in actie, één keer meer dan in het voorgaande jaar.
In het kader van 'Meer Rood op Straat' werden in 2003 concrete resultaten geboekt. Het project loopt tot eind 2005 en combineert repressie en preventie. De belangrijkste doelstelling van Meer Rood op Straat is het verhogen van de brandveiligheid. In dit kader is in 2003 een goede start gemaakt met de uitvoering van controles en voorlichting door medewerkers van de uitrukdienst. In totaal brachten de kazernes 590 controles en algemene brandveiligheidsbezoeken aan horeca en openbare instellingen in de stad. Tijdens de kerstdagen werd speciale aandacht aan de horeca geschonken in het kader van veilige kerstversiering. Onderdeel hiervan was een mailing met een oplage van 3700 aan horecaondernemers in Amsterdam. Ook voerden medewerkers van Brandweer Amsterdam 2912 controles op gebruiksvergunningen uit.
De Dienst Brandveiligheid adviseert de stadsdelen in verband met de inhaalslag gebruiksvergunningen. De dienst produceerde in 2003 2500 adviezen voor bouw- en gebruiksvergunningen. De dienst zette zich daarnaast in voor diverse grote projecten. Zo hebben de Noord/Zuidlijn en het project Zuidas de nodige aandacht gevraagd.
Brand
Het aantal uitrukken naar brand is in 2003 gestegen. Van 3318 uitrukken in 2002 naar 3478 uitrukken in 2003. Deze stijging is terug te vinden in het toegenomen aantal woningbranden, schoorsteenbranden en brand in straatvuil. Het aantal grote branden daarentegen is in 2003 gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor. In 2003 vonden er vier grote branden plaats, in 2002 waren dat er nog acht.
Algemene cijfers
Een veelvoorkomende melding bij de brandweer heeft betrekking op liften en storingen daarin. In totaal opende Brandweer Amsterdam vorig jaar 1096 liften die waren vastgelopen en bevrijdde daarmee honderden mensen die in een lift zaten opgesloten. Vastgelopen liften komen in de hele stad voor, maar met name de liften in stadsdeel Zuid Oost bezorgen de brandweer veel werk. In 2003 rukte Brandweer Amsterdam 167 keer uit voor dieren in nood. Het alarm ging 36 keer af voor een auto te water, 17 keer daarvan zaten er nog mensen in de auto. De brandweer kwam 93 keer in actie bij een ongeval met beknelling en knipte in die gevallen de daken van personenauto's open. Het weer zorgde ook voor extra werk; in 2003 moesten medewerkers van Brandweer Amsterdam 22 keer in actie komen voor overlast door storm.
Assistentie ambulancedienst
Evenals voorgaande jaren blijven afhijsingen een belangrijke taak voor de brandweer. Het aantal verzoeken van de ambulancedienst om een patiënt af te hijsen is wel iets gedaald. Van 841 afhijsingen in 2002 naar 800 afhijsingen in 2003. De kosten die de brandweer maakt voor het afhijsen van patiënten worden nog niet in rekening worden gebracht bij de ambulancedienst. De brandweer heeft inmiddels een voorstel ingediend bij de gemeente om de dienst onder te brengen in de legesverordening.
AED
De Automatische Externe Defibrillator (AED) maakt sinds twee jaar definitief deel uit van het takenpakket van de brandweer. In 2003 rukte Brandweer Amsterdam 133 keer uit voor een melding van een hartstilstand. Het feit dat Brandweer Amsterdam deze taak uitoefent, is nog niet algemeen bekend bij het publiek. De brandweer heeft twaalf locaties in de stad en de ambulancedienst maar drie. Hierdoor kan de brandweer gemiddeld drie minuten eerder bij een onwelmelding ter plaatse zijn. De drie minuten snellere start van de reanimatie en defibrillatie zijn van levensbelang. De samenwerking met de ambulanceposten loopt goed. Bij onwelmeldingen wordt de brandweer als eerste door de meldkamer van de ambulancedienst gewaarschuwd. Daarna worden de ambulances gealarmeerd.
Adviseur gevaarlijke stoffen
De adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) wordt gealarmeerd bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. De AGS rukte in 2003 68 keer uit, één keer meer dan het jaar ervoor. De adviseur gevaarlijke stoffen was onder andere bij een chloorlekkage in een hotel, een paar incidenten waarbij mogelijke antrax enveloppen bij bedrijven binnen kwamen, verschillende dumpingen van chemicaliën, incidenten met asbest en een aantal branden.
De adviseur gevaarlijke stoffen is uitgerust met speciale meetapparatuur en kan zo de concentratie en het type stof in de lucht meten. Het werk van de AGS is zeer specialistisch. Niet ieder brandweerkorps heeft daarom zijn eigen AGS. De adviseur gevaarlijke stoffen uit Amsterdam werkt in de hele brandweerregio Amsterdam en Omstreken en treedt daarnaast op basis van een convenant op als AGS voor de regio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek. Daarnaast inspecteerden collega's van deze afdeling 27 bedrijven die vallen onder het Besluit Risico Zware Ongevallen. Ook werden 23 adviezen voor deze bedrijven opgesteld.
Noot voor de redactie/