Rabobank Nederland

Innovatiedebat moet worden verbreed Rabobank Groep, 16/09/2004 16:22
---

Bert Heemskerk presenteert de innovatiestudie van de Rabobank tijdens de uitreiking van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2004.

"Het innovatiedebat doet geen recht aan het belang van maatschappelijke innovaties. Ook bij het aanpakken van vraagstukken omtrent mobiliteit, onderwijs, gezondheidszorg, integratie, criminaliteitsbestrijding en duurzame ontwikkeling kunnen innovaties een essentiële rol spelen", aldus Bert Heemskerk vandaag tijdens de uitreiking van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2004. Hier presenteerde hij de Rabobankstudie Innoveren om te presteren. Volgens de bestuursvoorzitter kent het innovatiedebat een te grote nadruk op high-tech. Dit doet geen recht aan de eeuwenlange traditie van ons land als handelsnatie. In een wereldeconomie die zich steeds sneller ontwikkelt tot één grote mondiale markt, heeft ons land van oudsher alles in zich om een dominante regiefunctie in de internationale handelsstromen uit te oefenen.

In de studie geven de Rabobank-economen een beknopt overzicht van het veelkoppige fenomeen 'innovatie' en het belang ervan voor de economische en maatschappelijke vooruitgang. Daarbij staan zij ook stil bij de rol die de verschillende partijen in het innovatieproces hebben te spelen. Vooral de overheid heeft een belangrijke rol. Niet alleen moet zij zorg dragen voor een sterke kennisinfrastructuur en een goede wisselwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt, ook dient zij te zorgen voor een innovatievriendelijk economisch klimaat. In dit kader pleiten de onderzoekers ook voor een minder eenzijdige nadruk op een beleid van loonmatiging als instrument om de nationale concurrentiepositie te verdedigen. De loonkosten per eenheid product kunnen immers ook omlaag door efficiënter te produceren. Een langdurig volgehouden en eenzijdige nadruk op loonkosten heeft uiteindelijk een ongunstig effect op het innovatieklimaat, stellen de Rabobank-economen.

Opsporen 'winners' De economen pleiten voorts voor onder meer loondifferentiatie om het tekort aan bèta kenniswerkers terug te dringen. Ook zouden korte termijn budgettaire overwegingen een minder dominante rol moeten spelen bij strategische investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur en onderwijs. Verder vinden de Rabobank-economen dat de overheid in haar aanbestedingsbeleid innovatiever moet durven optreden. De overheid heeft bovendien een belangrijke rol bij het stroomlijnen van het weinig transparante woud van subsidies en het creëren van een meer ondernemersvriendelijke omgeving. Zij is niet beter in staat dan marktpartijen om zogeheten 'winners' tijdig op te sporen. Een voorgenomen beleid van 'backing winners' is dan ook per definitie tot mislukken gedoemd. De Rabobank pleit daarom voor het opzetten van netwerken waarin ondernemers elkaar en kenniswerkers kunnen ontmoeten. 'Connecting potential winners' zou volgens de economen het devies moeten zijn.

Gerichte dienstverlening De studie gaat ook in op de rol die financiële dienstverleners en ondernemingen hebben te spelen om het innovatieklimaat te verbeteren. Daarbij wijst de bank op gerichte dienstverlening voor nieuwe en snelgroeiende innovatieve ondernemingen. De Rabobank kwam begin dit jaar met hetinitiatiefMoneyMeetsIdeas.Ditbrengtinnovatieve starters en jonge bedrijven die op zoek zijn naar risicodragend kapitaal, en potentiële investeerders samen. Ook de in 1999 geïntroduceerde Herman Wijffels Innovatieprijs speelt in op innovatief ondernemen. De prijs is in het leven geroepen om de doelstelling van het Herman Wijffels Fonds te realiseren. Dit fonds werd opgericht bij het afscheid van Herman Wijffels als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland. Het doel van het fonds is het verlenen van ondersteuning aan initiatieven die het coöperatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen van en door jongeren bevorderen.