TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Samenwerking biedt werkloze jongeren nieuwe kansen

Samenwerking drie gemeenten en drie O&O fondsen biedt werkloze jongeren nieuwe kansen

O&O Jeugdmodel voor werkgevers aantrekkelijk in aanbieden leerbanen voor werkloze jongeren

Den Haag, 16 september 2004 - Drie gemeenten, Eindhoven, Hengelo en Rotterdam en drie O&O Fondsen, in de metaalbewerking (OOM), het technisch installatiebedrijf (OTIB) en de Metalektro (A&O Metalektro) en Kenteq, het kenniscentrum voor technisch vakmanschap, zijn akkoord te gaan werken met het O&O Jeugdmodel. Dit jeugdmodel, een initiatief van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken voldoende leerbanen aan te bieden om werkloze jongeren op te leiden met een startkwalificatie als eindresultaat.

Het O&O Jeugdmodel is gebaseerd op een goede samenwerking en een gedeelde financiering tussen gemeenten en O&O fondsen enerzijds en werkgevers anderzijds. Het model bestaat uit twee fasen: een voorbereidende fase en de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg, waarbij praktijk en school worden gecombineerd). In de voorbereidende fase wordt vastgesteld of een loopbaan in een bepaalde sector een optie is voor een jongere. Er wordt gekeken of er een 'match' is tussen jongere, werkgever en het vak. Vervolgens wordt de jongere voorbereid op een BBL-opleiding. Nadat deze fase is afgerond, evalueren gemeente en jongere of het traject wordt voortgezet. Is dit het geval, dan wordt gestart met de BBL-opleiding. Kenteq, het kenniscentrum voor technisch vakmanschap, ondersteunt de gemeenten bij de selectie en toeleiding van de jongeren. In de tweede fase, waarbij uitgegaan wordt van een arbeidscontract voor bepaalde tijd, wordt gestreefd naar het succesvol afronden van de BBL-opleiding, waarna de jongere een volwaardig arbeidscontract krijgt.

Financiering
De gemeenten financieren een deel van de loonkostensubsidie en de O&O fondsen een deel van de opleidingskosten. Werkgevers financieren de overige opleidings- en loonkosten. Gedurende de BBL-opleiding financieren de O&O fondsen de opleidingskosten tot 50%. Als wordt bereikt dat O&O fondsen hun algemeen verbindend verklaarde middelen mogen inzetten als cofinanciering voor een ESF-aanvraag, dan kunnen de O&O fondsen de gehele cofinanciering van een ESF-aanvraag voor hun rekening nemen

Voordelen
Werkgevers kunnen kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben, jongeren hebben een arbeidscontract en een praktische opleiding tot startkwalificatie-niveau. Voor O&O fondsen helpt het model aan hun doelstelling te voldoen, namelijk het leveren van voldoen en goed gekwalificeerd personeel voor hun branche. Voor gemeenten betekent het een afname van het aantal werkloze jongeren (zonder startkwalificatie). Daarnaast wordt geprobeerd te voorkomen dat alle O&O fondsen en iedere gemeente afzonderlijk afspraken moeten maken.

Oproep
De partijen die het O&O Jeugdmodel gaan uitwerken tot raamconvenant (uiterlijk 1 november 2004 moet het model concreet uitgewerkt zijn), roepen overige O&O fondsen en gemeenten op dit voorbeeld te volgen en zich aan te sluiten. De verwachting is dat op deze manier een massief scholingsoffensief in Nederland mogelijk gemaakt kan worden. De Taskforce Jeugdwerkloosheid zal hierbij een stimulerende rol vervullen en op zoek gaan naar andere partijen die ook een dergelijke rol kunnen vervullen.

Over de Taskforce Jeugdwerkloosheid
De Taskforce Jeugdwerkloosheid (TJ) is ingesteld door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Doelstelling van de TJ is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren. Om dit te bereiken stimuleert en faciliteert de Taskforce werkgevers, intermediairs, opleiders en gemeenten om optimaal samen te werken.