GroenLinks

Hoe goed is Kroes als waakhond?

16 september 2004

Gezien haar uitspraken woensdag 15 september in de Tweede Kamer lijkt nu ook kandidaat-eurocommissaris Neelie Kroes in te zien dat ze als waakhond van het Europese bedrijfsleven te nauw betrokken is bij datzelfde bedrijfsleven. Voor GroenLinks bevestigt dit het eerdere vermoeden dat Kroes een gevangene van eigen netwerk dreigt te worden.

Kroes gaf gisteren in de Tweede Kamer te kennen van 'verschoningsrecht' gebruik te willen maken. Dit zou haar de mogelijkheid geven geen dossiers te hoeven behandelen waarin zij vanwege haar uitgebreide netwerk in het bedrijfsleven belangen heeft of heeft gehad. De grote vraag hierbij is; waar eindigt het verschoningsrecht van Kroes?

Waar eindigt verschoningsrecht?
Duidelijk is dat zaken over mededinging waarbij bedrijven betrokken zijn waarvoor Kroes heeft gewerkt als commissaris, directielid of adviseur uit haar handen moeten blijven. Logischerwijs moet Kroes zich dan ook verschonen bij een besluit om geen onderzoek in te stellen naar de betreffende bedrijven. De vraag is echter hoe de buitenwereld kan controleren dat Kroes niet betrokken is geweest bij een dergelijk non-besluit.

Maar kan het verschoningsrecht beperkt blijven tot de bedrijven waarmee Kroes directe bemoeienis heeft gehad? Ook concurrenten hebben een belang bij de besluiten van de Commissie in mededingingszaken. Kroes was tot voor kort bijvoorbeeld commissaris bij Volvo. Zou zij zich niet moeten verschonen in mededingingszaken waarbij concurrerende autoproducenten betrokken zijn? Kroes is ook betrokken geweest bij bedrijven in de sectoren mobiele telefonie, transport en logistiek, accountancy, verzekeringen en bij banken...

IT-sector
Bovendien was ze tot voor kort commissaris bij een aantal bedrijven uit de IT-sector, zoals Lucent en New Skies. Bijvoorbeeld Lucent werkt samen met softwareproducent Novell en is in die zin indirect een concurrent van Microsoft. Kan Kroes dan wel besluiten nemen in een van de meest geruchtmakende mededingingszaken; die tegen Microsoft?

Sommige bedrijven waarvoor Kroes gewerkt heeft participeren in andere bedrijven. Ze was bijvoorbeeld voorzitter van de Raad van Commissarissen bij NIB Capital, een bank. Geldt het verschoningsrecht ook voor bedrijven waarvan NIB Capital (veel) aandelen bezit?

Bouwwereld
Kroes was commissaris bij Ballast Nedam in de tijd dat dit bouwbedrijf betrokken was bij de 'bouwfraude' in Nederland. Een geval van kartelvorming. Of ze er nu van wist of niet, het is een vorm van 'nauwe betrokkenheid' en het kan haar oordeel in vergelijkbare kartelzaken kleuren. Is het niet verstandiger dat ze zich verschoont in alle zaken waarbij bedrijven ervan verdacht worden door vooroverleg overheidsaanbestedingen te hebben gesaboteerd?

Wijst commissievoorzitter Barroso één eurocommissaris aan die alle besluiten neemt waarvoor Kroes zich heeft verschoond? Dreigen we dan niet in een situatie te komen waarbij de Commissie in feite twee mededingingscommissarissen heeft? Met het beroep op verschoningsrecht heeft Kroes de discussie in ieder geval niet doen verstommen, maar juist verhevigd.

Link

- Kroes mag koers niet laten bepalen door oude vrinden (7 sept 2004)

«