Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040
Den Haag, 16 september 2004
Bijdrage van Gerdi Verbeet (PvdA) aan het plenaire debat Inspectierapport inzake tekortschietende zorg in verpleeghuizen
Aanleiding
Vorige week vrijdag is een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gepubliceerd dat aangeeft dat het met de zorg in verpleeghuizen, vooral de zorg voor dementen zeer droevig is gesteld. Nog in geen kwart van de verpleeghuizen wordt voldaan aan de afgesproken criteria voor minimale zorg, de zogenaamde alarmbellen. In tweederde van de verpleeghuizen worden mensen gefixeerd door gebrek aan toezicht. De PvdA vraagt al jaren om een landelijke standaard voor goede zorg en welzijn. Ook bij de recente incidenten hebben wij op de noodzaak daarvan gewezen.
Inbreng
Het laatste jaar zijn we opgeschrikt door een reeks incidenten in de verpleeghuiszorg: de pyamadagen, het wc-papier, slechts twee maaltijden per dag en recent het vastbinden van ouderen door gebrek aan personeel . Het rapport van de IGZ en ook recente het onderzoek van de AVVV toont aan dat het helaas geen incidenten zijn. Hoe je ook de meetwijze van de inspectie beoordeelt, feit is dat veel instellingen niet voldoen aan de minimale eisen die ze zélf stellen aan kwaliteit. De IGZ concludeert met de AVVV dat de kwaliteit van de personeelsbezetting is verminderd. Dat zegt dus niets over de geweldige inzet en prestatie die de medewerkers leveren. De door de sector in samenspraak met de ouderen en cliëntorganisaties en de inspectie opgestelde alarmbellen moeten regelmatig gerinkeld hebben, maar dat hinderlijke geluid is genegeerd. Dat kan zijn uit onmacht of door gewenning aan een gegroeide praktijk, we weten het niet.
De voorspelbare reactie van de staatssecretaris luidde: Falend management!
De inspectie zegt juist dat het structurele karakter van de tekortkomingen aangeeft dat er meer aan de hand is dan falend management en adviseert nader onderzoek naar de achterliggende oorzaken met inbegrip van de beschikbaarheid van voldoende financiën goede zorg te kunnen leveren. Ik kan me voorstellen dat de staatssecretaris niet erg blij was met die conclusie van de inspectie, maar ik waardeer deze objectieve benadering door de inspectie van alle factoren die een rol spelen in de kwaliteit zeer.
Maar met datzelfde volgens de staatssecretaris falende management -en dus zonder de cliënten en ouderenorganisaties en zonder de organisaties van verplegenden en verzorgenden-, heeft de staatssecretaris een convenant gesloten dat er op neer komt dat men voor hetzelfde geld meer mensen gaat verzorgen.
Ik was daar stomverbaasd over, want ik gebruik nog steeds de lippenbalsem die Arcares (een van de convenantpartners) vorig jaar verspreidde onder het motto tegen de verschraling in de zorg . Het concrete verzoek was 10 minuten extra zorg per patiënt, omdat men door de vloer heen zakt. De dreiging met verlaging van de tarieven heeft de sector ertoe gebracht het akkoord te sluiten. Een verlaging van tarieven zou de mogelijkheid van kleinschalige intramurale opvang van dementen in ieder geval onmogelijk maken.
De staatssecretaris stelt dat er moet worden vernieuwd in de zorg, maar de middelen om te vernieuwen zijn wegbezuinigd en moeten worden ingezet om de hogere productie (waarmee wordt bedoeld meer mensen verzorgen) op te vangen.
Kortom: de patiënten en de cliënten betalen de rekening, zij zijn de sluitpost van de begroting.
Overdrijf ik? Helaas niet, in antwoorden op mijn Kamervragen zegt de staatssecretaris dat als gevolg van de sterke toename van het aantal demente ouderen intramurale opvang niet langer mogelijk is.
Mijn eisen aan de staatssecretaris (motie):
* Openbaarheid van de onderzoeksgegevens per instelling. De patiënten kunnen helaas niet meer met de voeten stemmen, maar hun omgeving( partner/kinderen) moet weten wat er loos is;
* Spoedig onafhankelijk onderzoek zoals door de inspectie geadviseerd naar de toereikendheid van de bekostiging, de personele situatie en de relatie van zorgkwaliteit met de gebouwen waarin de zorg wordt verleend.
* Voor het eind van 2004 moet op basis hiervan een tweede convenant, maar nu over kwaliteit met als uitgangspunt het welzijn van de bewoners worden gesloten met alle relevante partners, dus ook cliënten en medewerkers.
* Er moeten afspraken gemaakt worden over de kwaliteit en de kwantiteit van de personele bezetting op verpleegafdelingen.
* In het convenant moet de regering garant staan voor het ter beschikking stellen van voldoende financiële middelen om aan de afgesproken standaard voor zorg en welzijn te voldoen.
Partij van de Arbeid