GroenLinks

Zalm ziet nu ook in: stabiliteitspact te rigide

stabiliteitspact 16 september 2004

Het huidige stabiliteitspact is te rigide, geeft nu ook minister Zalm toe. Tot grote tevredenheid van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. Het Europarlement debatteerde over voorstellen tot aanpassingen van dit pact.

Lagendijk daagde Zalm tijdens het debat 15 september uit de credits van zijn voortschrijdend inzicht aan de groenen en socialisten te geven. "U zegt: 'We verhelderen en we verbeteren en we verduidelijken het statuut.' Maar waarom zegt u nu niet: 'Wij nemen de constructieve kritiek van onze groene en linkse collega's eindelijk serieus en daarom moderniseren we het pact.'? Minister Zalm, iedereen moet wel eens zijn ongelijk toegeven, dit is uw moment."

Critici en prutsers
"Toen Voorzitter Prodi twee jaar geleden zei dat het stabiliteitspact te weinig flexibel was, was hoon zijn deel. U, minister Zalm, stond vooraan in de rij critici, want iedereen die iets wilde veranderen aan het stabiliteitspact was een softie. U schiep er, zoals vaker, zichtbaar genoegen in om alle critici op een hoop te gooien, want het waren allemaal prutsers. Mag ik u nu iets vragen: is het niet zo dat waar u nu mee kunt leven, dat wat u daarnet heeft voorgelezen, toch wel heel veel lijkt op wat diezelfde critici van het stabiliteitspact twee jaar geleden zeiden?" vroeg Lagendijk retorisch tijdens het debat.

Slim flexibel pact
GroenLinks streeft al jaren voor een 'slim' stabiliteitspact waarbij landen die bijvoorbeeld een lage staatsschuld hebben, de ruimte krijgen om tijdens economisch mindere tijden de economie met extra uitgaven te stimuleren. Het begrotingstekort mag hierbij tijdelijk de afgesproken drie procent van het bruto binnenlands product overschrijden. Lagendijk: "Wij hebben altijd gezegd dat er situaties denkbaar zijn waarbij een lidstaat niet gestraft wordt voor een overschrijding van de 3 %, bijvoorbeeld als er tijdens een langere periode een lage groei is. Nu lijkt er eindelijk in de Raad en de Commissie bereidheid te zijn om het stabiliteitspact flexibeler te interpreteren, en ik juich dat toe."

Wellink
Ook president Wellink van De Nederlandsche Bank verklaarde eerder deze week blij te zijn met de nieuwe richting die de EU-ministers van financiën aan het stabiliteitspact hebben gegeven: "Als je te goeder trouw bent en er gebeurt iets in de wereld wat je niet had kunnen voorzien, is het redelijk dat je wat meer tijd krijgt om tekort te verlagen. Dat verhoogt ook de aanvaardbaarheid van het pact."

Link

- Lagendijk: Uitspraak Hof verhoogt herziening stabiliteitspact (13 juli 2004)

- Stabiliteitspact moet streng maar niet rigide zijn (21 okt 2002)

«