Verbond van Verzekeraars

Overmars wil af van glazen plafond

Er staan te weinig vrouwen aan de top van de verzekeringsbedrijfstak, maar als het aan hem ligt, komt daar snel verandering in. Meer diversiteit in het management is van bedrijfseconomisch belang, aldus Verbondsvoorzitter Paul Overmars. Sinds kort is hij namens het Verbond ambassadeur van het Ambassadeursnetwerk, een groep prominenten die zich een jaar lang inzet voor een betere doorstroming van vrouwen naar hogere en topfuncties.

In 2000 kwam een groot aantal vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, overheid en non-profitsector bijeen voor een werkconferentie over het doorbreken van het glazen plafond. Tijdens deze bijeenkomst ontstond het idee om een netwerk op te richten dat zich inzet voor
een betere doorstroming van vrouwen naar de top. In 2001 ging het eerste netwerk van start. Begin 2003 werd deze groep opgevolgd door een tweede lichting en inmiddels is de derde groep begonnen, waarvan Overmars deel uitmaakt. Alle ambassadeurs voeren een aantal persoonlijke actiepunten uit, zowel binnen als buiten de eigen organisatie.

Ambassadeur namens Verbond
Overmars is nu nog ambassadeur namens Achmea, maar omdat hij dat bedrijf volgende maand verlaat, zal hij zich vanaf dan alleen namens het Verbond inzetten voor het netwerk. Dat betekent dat hij ook een aantal andere actiepunten op zich zal nemen. Ik ben nog aan het nadenken over mijn precieze plannen, maar als Verbondsvoorzitter wil ik het onderwerp vrouwen aan de top in ieder geval op de agenda houden bij verzekeraars. Vrouwen stromen in de verzekeringsbedrijfstak nauwelijks door naar de top, terwijl zon 44% van de binnendienstmedewerkers vrouw is. Volgens Overmars is het moeilijk om aan te geven waardoor dat precies wordt veroorzaakt, maar hij denkt dat het nog altijd met de traditionele taakverdeling heeft te maken. De man werkt en de vrouw zorgt voor het gezin. En dat gaat vaak ten koste van haar eigen carrière. Daarom is het belangrijk om faciliteiten te creëren die het voor vrouwen mogelijk maken ook door te stromen. Het is goed voor het evenwicht in het management als de verdeling mannen-vrouwen ongeveer fifty-fifty is.

Als we naar de verdeling man-vrouw bij het Verbond kijken, is die verhouding echter ver te zoeken: het Verbondsbestuur bestaat louter uit mannen. Ja, ik ben niet voor niets zo gemotiveerd!, lacht Overmars. Maar serieus: het is waar. Het komt omdat het Verbondsbestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de top van verzekeraars. En dáár zitten nauwelijks vrouwen. Ik verwacht wel dat dat de komende jaren zal verbeteren. Zo hebben we bij Achmea nu één vrouw in de Raad van Bestuur en daar ben ik stiekem best trots op. En natuurlijk wordt het tijd dat we ook in het Verbondsbestuur een vrouwelijke bestuurder krijgen. Ik kan alleen niet garanderen dat dat al tijdens mijn voorzitterschap zal gebeuren!

Suggesties
Paul Overmars staat graag open voor suggesties voor de invulling van zijn ambassadeurschap. Mensen in de branche die een idee hebben of een vraag willen stellen, kunnen dat kenbaar maken via vrouwen@verzekeraars.nl.

Verzekerd!, september 2004