Nieuw-Vlaamse Alliantie


Roken is schadelijk voor de Derde Wereld (16/09/04)

Gisteren zag de minister van economie Verwilghen af van zijn mandaat in de Raad van Bestuur bij de Belgische tak van British American Tobacco. Verwilghen verdedigde zich door te stellen dat hij bij de aanstelling nog minister van Ontwikkelingssamenwerking was. Alsof dit ethischer is dan als minister van Economie.

Niet alleen op Belgisch niveau getuigt de regeringssteun aan de tabaksindustrie door de Francorchamps-wet van enorme hypocrisie, tabak schaadt ook de gezondheid wereldwijd. De WHO heeft onder Brundtland de strijd tegen tabak als een van de drie speerpunten van haar beleid gemaakt en vooral in Nederland wordt door de minister van Ontwikkelingssamenwerking de discussie tegen de tabaksindustrie gevoerd.

In vele huishoudens in het armere deel van de wereld laat het roken van tabak een relatief groot deel van het gezinsinkomen letterlijk en figuurlijk in rook opgaan. Gemiddeld besteden bv. Ethiopische families 5% van hun gezinsinkomen aan tabaksprodukten. Dat is tweemaal zoveel als wat ze uitgeven aan behuizing. In China kost een dagelijks pakje van 20 lokale sigaretten 14 tot 19% van het gemiddelde gezinsinkomen. In India is dit 12% van een normaal gezinsinkomen van 1500 rupees.

Natuurlijk, de productie en verwerking van tabak levert ook werk en inkomen op in Derde-Wereldlanden. Maar, vrijwel overal in de Derde Wereld dragen tabak en tabaksproducten ertoe bij dat de betalingsbalans negatief is. De geëxporteerde ruwe tabak brengt minder op aan buitenlandse valuta dan de geïmporteerde sigaretten kosten. Bovendien worden de winsten dikwijls afgeroomd door de multinationals, zoals BAT in het rijke noorden van de wereld. Of wou Verwilghen eens een goed woordje doen voor de Derde Wereld bij haar Belgische afdeling?

Bovendien is het fermenteren van tabaksblaren in tabakschuren verantwoordelijk voor kaalkap en erosie. In het grootste deel van Afrika, in Brazilië, grote delen van India, Thailand en de Filipijnen wordt meestal hout gebruikt. Van de wereldtabaksproduktie van 5,5 miljoen m3 ton wordt 2,5 miljoen ton gedroogd door het verbranden van hout. Als wereldwijd gemiddelde wordt aangenomen dat per ton tabaksblaren 70m3 hout nodig is, dan is de tabaksproduktie verantwoordelijk voor het verbranden van 2,5 miljoen ha bos of het verdwijnen van 1/8 tot 1/6 van alle bos op aarde.

N-VA-kamerlid Patrick De Groote zal de opvolger van Verwilghen als minister van Ontwikkelingssamenwerking vragen om erop toe te zien dat er geen ontwikkelingsgeld door projectfinanciering of andere wegen, kan gaan naar de tabaksproductie. De regering moet integendeel de strijd op Europees en internationaal niveau aangaan tegen de schadelijke gevolgen van tabaksproductie in de Derde Wereld.

Auteur:
Kamer van Volksvertegenwoordigers
Patrick De Groote, volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Patrick De Groote
E-post: patrick.degroote@n-va.be
Url: www.n-va.be