FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten blokkeert kantoor VNO-NCW

Sinds vanochtend 7:00 uur blokkeert FNV Bondgenoten met ruim 60 actievoerders de Malietoren, het kantoorpand van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag. De FNV-bond vraagt de werkgevers kleur te bekennen en afstand te nemen van de plannen van het kabinet. De actievoerders hebben aangegeven pas te zullen vertrekken als VNO-NCW ingaat op de eisen van de bond.

Sinds woensdag roepen VNO-NCW-voormannen Schraven, Brinkman en Kraaijeveld, via radiospots, het kabinet op om de overgangsmaatregel voor prepensioen te verruimen. Het is een bemoedigend signaal dat VNO-NCW nu openlijk vraagtekens bij het kabinetsbeleid zet. Daar heeft de onrust onder werknemers zeker aan bijgedragen. Een duurzame oplossing voor de toekomst is het echter niet. De rekening voor de overgangsmaatregel komt terecht bij iedereen jonger dan vijftig. In dit voorstel moeten zij langer en meer betalen voor een regeling die zij zelf niet mogen gebruiken.

FME-voorzitter Kraaijeveld heeft na het mislukken van het CAO-overleg Metalektro op 8 september via de media al gepleit voor een collectieve prepensioenregeling. Ook werkgeversvoorzitter Brinkman heeft in de Volkskrant van 1 september al gezegd wel iets te voelen voor de plannen van de FNV.
Deze individuele geluiden van werkgeversvoorzitters stemmen hoopvol. FNV Bondgenoten vraagt nu de centrale werkgeversorganisatie VNO-NCW bij het kabinet te pleiten voor een collectieve prepensioen-levensloopregeling. In zo'n gecombineerde regeling kunnen werknemers sparen om eerder te kunnen stoppen met werken of om tussentijds een periode vrijaf te nemen. Zo'n regeling is alleen betaalbaar als iedereen deelneemt. Doordat mensen levenslooptegoeden opnemen tijdens hun loopbaan, en niet alleen aan het einde zoals met prepensioen, blijven ze ook langer doorwerken.

Maar er speelt meer. Het kabinet grijpt diep in in wat sociale partners samen tot stand hebben gebracht. De kabinetsplannen om werkgevers- en werknemersorganisaties te verbieden een aanvulling in het tweede ziektejaar af te spreken, verslechteringen in de sociale zekerheid, de plannen om de ontslagvergoeding op de WW in mindering te brengen en de plannen om cao-afspraken met een loonstijging niet langer voor een hele sector van toepassing te verklaren (algemeen verbindend te verklaren) schaden niet alleen de werknemersbelangen, maar zeker ook de belangen van werkgevers. FNV Bondgenoten vraagt VNO-NCW om afstand te nemen van deze kabinetsvoornemens en bij regering en parlement aan te dringen op intrekking van de plannen.

Meer informatie:
Ingrid van den Berg, voorlichting FNV Bondgenoten, 06-51405832


16 sep 04 07:09